Ingredienser – Bytteguide! (keto/lavkarbo)


Vi får veldig ofte spørsmål om ingredienser i oppskriftene våre kan byttes ut med andre ingredienser. I utgangspunktet er oppskriftene komponert og nøye utprøvd før vi poster de, og ingrediensene vi bruker er valgt for en grunn. Når det er sagt har vi full forståelse for at alle ikke har et like rikt utvalg av ingredienser i skapet sitt. Vi håper denne guiden kan være til hjelp – men vi kan ikke garantere like godt resultat med utbytting av ingredienser.

 

Xanthangum

Xanthangum fungerer som emulgator, stabilisator, fortykningsmiddel og tilfører viskositet.

I bakst: Tilfører tykkelse, tyggemotstand og binder ingrediensene. Kan sannsynligvis byttes ut med Johannesbrødkjernemel i dobbel mengde.
I varme og kalde sauser og dressinger: Tilfører tykkelse, tekstur og binder ingrediensene. Har mindre “slimete” konsistens enn Johannesbrødkjernemel og er mye mer smaksnøytral. Kan sannsynligvis byttes ut om konsistensen ikke plager deg nevneverdig. Mulig man må øke mengden noe. Husk at både xanthagum og JBKM må med varmebehandlig koke inn en stund før du ser det endelige resultatet og vil tykne mer når sausen er avkjølt.

 

Sukrin:1 & Sukkr 1:1

Erythritol tilsatt Stevia  – like søtt som sukker.

I Bakst:  I samme mengde kan det sannsynligvis byttes ut med Sukrin Gold. Sukrin Gold erstatter brunsukker så bakverket vil få en annen farge og dypere, karamellaktig smak. Sukrin:1 kan også sannsynligvis byttes ut med Sukrin+ i halv mengde. Dette avhenger litt på hva du lager. Husk at søtningen også fungerer som fyllstoff og gir masse i deiger og rører. Bytter du det ut med søtning som har mindre eller mer søtningsgrad i halv eller dobbel mengde, så det kan hende du må øke eller minske noen av de andre ingrediensene – alt ettersom. Sukrin:1 kan sannsynligvis IKKE byttes til Tagatesse eller Finesse i oppskrifter som krever varmebehandling. Bør sannsynligvis ikke byttes ut med Sukrinmelis da Sukrinmelis absorberer mer væske og gir et tørrere resultat i deiger og rører.

Øvrig (dressinger, drikker etc: Kan sannsynligvis byttes ut med Sukrinmelis.

 

Sukrin Gold & Sukkr Gull

I bakst: Designet for å erstatte brunsukker. Har en dypere smak og farge enn Sukrin. Bør brukes i oppskrifter der listet opp. Kan kanskje byttes ut med Sukrin:1 i samme mengde, men da mister du den gode runde smaken oppskriften sannsynligvis er designet for å ha. Bør sannsynligvis ikke byttes ut med Sukrinmelis da Sukrinmelis absorberer mer væske og gir et tørrere resultat i deiger og rører.
I øvrig: Kan sannsynligvis byttes ut med Sukrin:1 og Sukrinmelis i samme mengde. Vær obs på at du mister den gode, runde smaken Sukrin Gold har og at det sannsynligvis gir et helt annet sluttresultat.

 

Sukrinmelis & Sukkr Melis

I bakst: Sukrinmelis tilfører noe mer fylde og masse da det absorberer litt mer væske enn andre søtningsmidler. Kan sannsynligvis byttes ut med Sukrin:1 og Sukrin Gold i samme mengde men da bør det finknuses i blender. Sukrin Gold har en annen smak enn Sukrinmelis og Sukrin:1. Kan sannsynligvis byttes ut med Sukrin+ i halv mengde men da bør du øke litt på mengden “mel”.
I buttercream, frosting og lignende: Kan sannsynligvis byttes ut med finknust Sukrin:1 eller Sukrin Gold men man får ikke like finkornet konsistens som ferdig Sukrinmelis.

 

Finesse Bakesukker, Sukkr BakeSukkr, Tagatesse & TagaSØTT

Karamellisering: Finesse Bakesukker, Sukkr BakeSukkr og Tagatesse/TagaSØTT har mange av de samme bakeegenskapene. Begge kan smeltes, men kunn Tagatesse/TagaSØTT vil gi dyp karamellisering alene. Finesse Bakesukker og Sukkr BakeSukkr oppnår tilnærmet samme karamellisering i kombinasjon med Sukrinsirup Gold. Finesse Bakesukker blir ikke like hardt som Tagatesse/TagaSØTT ved oppvarming (knekk). Man kan i teorien bruke disse om hverandre i oppskrifter som krever karamellisering. Finesse Bakesukker er noe mer egnet i myke karameller og lignende godteri enn Tagatesse/TagaSØTT.

I bakverk: Finesse Bakesukker, Sukkr BakeSukkr og Tagatesse/TagaSØTT kan brukes om hverandre i bakst – da spesielt bakverk som trenger boost til gjæret om det kreves. Du kan imidlertid ikke erstatte Tagatesse/TagaSØTT eller Finesse Bakesukker og Sukkr BakeSukkr med andre typer søtning til sistnevnte egenskap. Du kan sannsynligvis erstatte Tagatesse/TagaSØTT og Finesse bakesukker og Sukkr BakeSukkr i kakeoppskrifter og syltetøy, bærsauser o.l med mindre annet er spesifisert.

 

Sukrinsirup GoldMaple og Caramel & Monster FiberSirup, Maple & Caramel.

Kan brukes om hverandre om det passer inn i smakspaletten til det du lager. Ulike sammensetninger men mye av de samme egenskapene.

 

Fiberhusk/Psyllium

Fiberhusk er et merke finmalt psyllium frøskall/husk og du kan selvsagt bruke det merke du foretrekker. Det kan være små variasjoner i produktene. Noen er mørkere enn andre, noen gir litt mer smak, og noen krever en anelse større mengde. Her må man bare prøve seg frem. NBNBNB: Enkelte psyllium-merker kan gi lillafarge i bakst, spesielt i kombinasjon med natron og syre (eddik osv). Dette har derimot ingenting å si for smak og konsistens. Psyllium kan i de fleste oppskrifter byttes med avfettet linfrømel i dobbel mengde.

 

Havrefiber

Rent fiber utvunnet fra havre. Karbohydratfritt, finteksturert og absorberer mye væske. Bør brukes i oppskrifter der det er listet som ingrediens. Kan kanskje byttes ut med Pofiber men resultatet vil ikke bli det samme. Vi har mange oppskrifter med andre meltyper og vi anbefaler deg til å prøve disse istedenfor om du ikke har havrefiber i skapet.

 

Pofiber

Fiber fra potet. Noe grovere tekstur enn havrefiber. Smaksnøytralt. Absorberer noe mer væske enn havrefiber. Kan sannsynligvis byttes med havrefiber men teksturen i bakverket blir annerledes.

 

Fibrex og Fiber X

Fibrex er finmalt sukkerroefiber. Du kan knuse sukkerroefiber som  Fiber-X som er noe grovere selv men vil sannsynligvis ikke få samme tekstur som Fibrex. Sukkerroefiber har en særegen og dominant smak og passer best i små mengder for å tilføye tekstur i bakverk. Det kan sannsynligvis byttes ut med pofiber, men resultatet vil ikke bli helt det samme.

 

Fettredusert mandelmel, sesammel og solsikkemel

Mandelmel har en mildere smak og bør ikke byttes ut i oppskrifter som er søte (boller, vafler osv). Meltypene har mange av de samme bakeegenskapene men ulik smak. Sesammel har en mild nøtteaktig smak, men kan fort bli veldig dominerende alene. Derfor foretrekker vi å blande med andre typer mel. I teorien kan fettreduserte meltyper brukes om hverandre, men vi anbefaler likevel å føle oppskriften så fremst det er mulig for optimalt resultat.

 

Mozzarella i lake

Et stk mozzarella i lake a 125 g kan byttes ut med 85 g hvitost og 40 g vann. Takk til vår følger Svein for tips!

Kremfløte

Må ikke forveksles med kaffefløte og matfløte. Bør ikke byttes ut i bakverk da det har vist seg at resultatet ikke blir det samme. Kan i enkelte tilfeller byttes ut med tykk kokosmelk/kokoskrem, da særlig i gryter og drikker og ikke nødvendigvis i bakverk.