Hvem er vi?

Hei, og velkommen til nettsiden vår!

Vi er et par i slutten av 30 årene som begge la om livsstilen i 2017. Vi hadde begge noen kilo for mye, men hovedsakelig valgte vi å legge om kostholdet med håp om å forbedre helsen.Jeg heter Ena-Maria og jeg er lidenskapelig opptatt av god mat!

Jeg har Svennebrev i skomakerfaget og jobber med tilpasning av ortopedisk fottøy på Blatchford Ortopedi Tromsø. Det heter seg jo “skomaker bli ved din lest” – men jeg er dypt uenig! Jeg er nemlig kreativ av natur, og elsker å kreere! I tillegg til skomaker har jeg også utdannelse innenfor søm og reiseliv. Jeg er derimot ikke utdannet kokk, men det er ingen hindring for min interesse for god og vakker mat!

Jeg har tidligere i livet gitt lavkarbokost et halvhjertet forsøk, men jeg kom aldri skikkelig inn i det for jeg tror ikke helt jeg visste hva jeg dreiv på med. Jeg har hashimotos, kort fortalt en autoimmun sykdom der mitt eget feilkoblede immunforsvar gradvis ødelegger skjoldbruskkjertelen, som igjen fører til hypotyreose (lavt stoffskifte).

Kiloene har nok kommet snikende på i løpet av årene parallelt med oppblussing av symptomer samt andre helseproblemer. Hverdagen tuter og går og man tenker kanskje ikke så mye over det mens det står på.

Min oppvekker kom i forbindelse med et legebesøk for oppfølging av sykdommen og medisinering. Blodprøver ble tatt, og viste høy verdi av C-Peptid (insulinresistens). Jeg ble livredd, og mildt sagt sjokkvåknet av denne heftige realitetssjekken. Langt bak i hjernebarken erindret jeg at min mor hadde nevnt noe om insulinresistens og lchf. Det var bare en ting å gjøre; ringe mamma. Etter samtalen kasta jeg  meg rundt og googlet som en helt, leste meg opp på insulinresistens og keto.

Jeg ringte Kenneth som var offshore og fortalte han om blodprøvene, fortvilelsen og planene mine. Til min store overraskelse hadde han tilfeldigvis lekt med tanken på lchf selv. Han støttet meg 100% og gledet seg til å komme hjem så han kunne starte opp sammen med meg. Kort fortalt har vi gått ned rundt 80 kilo til sammen, altså en gjennomsnittlig voksen mann og føler oss bedre enn noen sinne! Symptomene i forbindelse med hashimotos er nesten ikke-eksisterende og jeg ble C-Peptid verdiene normalisert etter 4 måneder på keto.

Vi begge er over gjennomsnittet glade i å lage mat og et par måneder etter kostholdsomleggingen ble “Fett & Forstand” født. Først på blogg.no og i underkant av et år etterpå på eget domene. Vår intensjon med denne nettsiden er å komponere og dele sunne, gode, fargerike og velsmakende keto-retter, samt å vise at keto langt ifra er “bare egg og bacon”.

Det finnes mange bastante holdninger i keto-samfunnet og noen mener at keto kun består av “ren, hel mat uten erstatningsprodukter”. Vår oppriktige mening er at keto bør være en livslang endring og dermed er det helt og holdent opp til deg selv hvordan du ønsker å tilnærme deg kostholdet. Det viktigste er at du finner en vei som funker for deg! På vår nettside finner du oppskrifter for enhver smak. Erstatningsprodukter (for brød, pasta etc), smakfulle middagsretter av mer eller mindre avansert art, samt noe søtt til selskapet og kaffekosen.