Nybegynnertips

Denne listen er hentet fra lowcarbalpha.com

Det er ikke alltid lett å vite hva man kan og ikke kan spise når man skal begynne med lavkarbokosthold. Vi deler herved en liste over det som etter vår mening er absolutte must haves som nybegynner.

Start med å tømme tørrskap, kjøleskap og fryser for “nei mat”. Ikke bare gjør du et viktig tiltak for å redusere sjansen for å falle for fristelser, men det er jo en så deilig følelse å få tatt en skikkelig ryddesjau i skap og skuffer 🙂 Alt på denne listen finner du i de fleste matvarebutikker, unntak skriver jeg i parantes. So here it goes:

Tørrskap
♦ Mandelmel eller mandler som man kan male selv.
♦ Fiberhusk/finmalt physillum
♦ Pofiber (kjøpes på helsekost)
♦ Bakepulver
♦ Virgin eller Extra Virgin kokosolje (Helsekost og internasjonale matbutikker)
♦ Raffinert kokosolje
♦ En god Olivenolje
♦ Sesamfrø
♦ Linfrø
♦ Nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler)
♦ 85% mørk sjokolade
♦ Sukrinmelis
♦ Johannesbrødkjernemel (helsekost og enkelte store matvarebutikker)
♦ Boksmat (aspargesbønner, tomatpurre, hakkede tomater, tunfisk, bambusskudd osv)

Honorable mentions:
♦ Solsikkefrø, gresskarfrø, kokosmasse, kokosmel, Sukrin Gold, Sukrin, Fettreduserte meltyper fra Funksjonell Mat (sesam, kokos, mandel, peanøtt), Baconsnacks av baconsvor (Øffer, OK, Maarud)

Kjøleskap
♦ Smør (saltet og usaltet)
♦ Egg, massevis av egg!
♦ Majones
♦ Seterrømme
♦ Cottage Cheese
♦ Gode kjøttpålegg men helst ikke farseprodukter.
♦ Forskjellige typer faste og smørbare oster.
♦ Tine Kremost (Philadelphia har for mye myse)
♦ Blomkål
♦ Sellerirot
♦ Brokkoli
♦ Agurk/Tomat/Paprika/Salat

Honorable mentions: 
♦ Lerums sukkerfri syltetøy, Idun sukkerfri tomatketchup, varmrøkt makrell og/eller andre rene fiskeprodukter, Sambal Oelek (om du er glad i sterk mat), Oliven, Kapers, Snackpølser fra Grilstad, Stangselleri.

Fryser
♦ Brokkoli og blomkålmix
♦ Aspargesbønner
♦ Isbiter med litt sitron eller lime i. Isbiter med bringebær er også friskt og deilig i et glass vann.
♦ Diverse kjøtt og fiskeprodukter, gjerne kjøpt på tilbud.
♦ Bringebær og bærmix
♦ Ferdiglaga pizzabunner og andre bakevarer som kan fryser
♦ Middagsrester som kan varmes opp på dager du bare ikke gidder å lage mat.

Noen nyttige tips og velmente råd på veien!

♦Se etter tilbud! (Jeg har lasta ned appen “mattilbud”). Kjøttdeig er så anvendelig så det kjøper jeg alltid på tilbud. Ta gjerne ut av forpakningen, ha i brødpose og klem flat. Tar mindre plass og tiner raskere .

♦Bruk matvaretabellen.no eller last ned app. Bruker den flittig selv. Har laget meg en oversikt over KH i diverse grønnsaker som henger på kjøleskapet. Grei påminnelse.

♦Trål internasjonale matbutikker om du har noen der du bor. Mye god mat, og ofte billigere enn helsekost/kjedebutikker. Har blant annet funnet sylteagurk uten sukker, sukkerfri sweet chili, kapers, Oliven, rent peanøttsmør, kokosoljer, mandelmel, kokosmel og div krydre.

iHerb.com, Gymgrossisten.no, Kinsarvik.no, Funksjonellmat er gode nettsteder for lavkarboprodukter.

♦Les bøker! Begynn gjerne med “Frisk med lavkarbo” av Dr. Sofie Hexeberg. Veldig informativ og lett forståelig. En annen bok vi varmt anbefaler er “Keto for Nybegynnere”.

♦Vær obs på at det finnes like mange meninger og erfaringer som det finnes folk. Det er supert å tilegne seg kunnskap av andres erfaringer, men til syvende og sist må du finne din egen vei og hva som funker best for deg. Husk at dette er en livsstilsendring og ikke en quick fix, og du skal potensielt (og forhåpentligvis) leve med dette kostholdet resten av livet.

♦Lavkarbo skal ikke være komplisert. Ikke bry deg om kcal, matmengde, fasting, og andre ting du sannsynligvis kommer til å lese eller høre om, tiltak trenges ikke iverksettes med mindre du stagner over en lengre periode uten en tilsynelatende grunn. Så lenge du holder deg under så og så mange karbohydrater pr dag og unngår sukker- og stivelsesrike matvarer skal det være nok for de aller fleste.

♦Spis når du er sulten og stopp når du er mett.

♦Vær tålmodig og ikke gi opp, hva enn målet ditt er så kommer du dit.

♦Ikke sammenligne deg med andre, folk er forskjellige og det er ikke gitt at det som funker for dem funker for deg. Hvor mye hyppig vektnedgang er individuelt. Dette er ikke en mirakelkur.

♦Få nok søvn og stress ned. Søvnmangel og stress er ikke bra for noen, og spesielt ikke når man er i startfasen av en kostholdsendring. Kroppen trenger tid på å tilpasse og omstille seg, dermed er søvn utrolig viktig.

♦Vær kritisk til ting som høres for godt (eller for dårlig) ut til å være sant. Undersøk gjerne selv og følg magefølelsen. Kildekritikk er stikkordet her.

♦Husk å drikk vann og få i deg salt og andre elektrolytter! 🙂

Vi ønsker dere lykke til med din nye livsstil og kosthold. Lurer du på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.

 

Opphavsrett og kommersiell bruk

Alt av bilder og tekst på denne siden er beskyttet av opphavsrett til åndsverk. Oppskriftene er utviklet av Fett & Forstand. Dersom en oppskrift er basert på eller inspirert av andre vil det fremkomme klart i hovedinnlegget.

All kommersiell bruk av oppskrifter funnet på denne bloggen skal avtales med Fett & Forstand. Deling av våre oppskrifter på egen nettside er velkommen men vi setter stor pris på at opphavet krediteres.

One Comment

  1. Pingback: Lyse lavkarbo knekkebrød! - lavkarbo - Fett & Forstand

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.