F&Fs Matvareskole – Søtningsmidler

Velkommen til F&Fs Matvareskole! Her skal vi ta for oss de forskjellige matvarene man ofte bruker på et keto- og lavkarbokosthold. Vi skal fortelle litt om de forskjellige varene, og vår erfaring med de. 

I den aller første episoden tar vi for oss søtningsmidler. I tillegg til videoen der vi forteller litt om hvert produkt, har vi lagt til tekst med stikkord om hvert søtningsmiddel under for de som er hørselshemmet eller av andre grunner har behov for å lese det. Ena-Maria er forkjølet i denne videoen og stemmen er ikke helt som den skal, så vi forstår om det kan være litt vanskelig å skjønne hva hun sier. 

Sukrin
*100% Erytritol
*Erythritol er en sukkeralkohol (polyol) som forekommer naturlig i noen frukter og fermenterte matvarer. Erytritol fremstilles gjennom fermentering av glukose.
*70% av sukkerets søtsmak, påvirker ikke blodsukkernivået og inneholder 0 kh per gram.
*Noen opplever en metall-aktig/kald ettersmak av Erythritol mens andre merker ikke noe til dette. Det er nok mye også vane.
*Vi bruker det i oppskrifter der vi ønsker «knas – for eksempel jordbær med «sukker» og fløte.
*Passer best i kombinasjon med andre søtstoffer.
*Erythritol kan ikke karamelliseres.
*Kan sannsynligvis byttes ut i de fleste oppskrifter men vær obs på søtningsgrad.

Sukrin :1
*Erythritol + Steviolglykosider
*Steviolglykosider = søtstoffer utvunnet fra stevia-planten
*Samme søtningsgrad og konsistens som vanlig sukker.
*Som ved andre sukrinprodukter kan noen oppleve metallisk/kald ettersmak men sannsynligvis noe mindre enn ved vanlig sukrin da denne er tilsatt stevia.

Sukrinmelis
*Pulversisert erythritol tilsatt steviolglykosider. Like søtt som vanlig melis.
*Passer i glasurer, frosting, buttercream, dressinger, osv. og andre oppskrifter man ville brukt melis.
*Lettere oppløselig enn vanlig Sukrin.
*Kan gi noe tørrere bakst, pannekaker, vafler osv siden det er pulverisert opplever vi at det absorberer mer væske.
*Kan derfor ikke nødvendigvis byttes ut i oppskrifter. Kommer an på oppskriften.
*Noen opplever metallsmak. Noe mindre enn vanlig Sukrin pga stevia.

Sukrin +
*Erythritol + Steviolglykosider – Dobbelt så søtt som sukker.
*Like søtt som Tagatesse men ikke samme egenskaper.
*Kan ikke nødvendigvis byttes ut med Tagatesse i oppskrifter. Kommer an på oppskriften.

Sukrin Gold
*Like søtt som vanlig brunsukker.
*Erythritol, Tagatose, maltekstrakt for smakens skyld, glyserol, steviolglykosider (stevia)
*97% polyoler
*2g kh pr 100 g – som kroppen nyttegjør seg av.
*God og rund smak.
*Bruker det mye i kakeoppskrifter. Passer til det meste der man normalt sett ville brukt brunsukker.
*TIPS: Kan pulveriseres til «melis» med dypere smak i blender.

Tagatesse
Dobbelt så søtt som vanlig sukker.
*39,9% Tagatose
*39,9% polyoler ( 0,02% sukralose, isomalt)
*20,2% kostfiber – i form av inulin og oligosakkarider – kostfiber tas ikke opp som næring i kroppen
*Hva er egentlig Tagatose? Tagatose er et naturlig søtningsmiddel med veldig lav GI. Tagatose er helt naturlig og finnes i blant annet epler, appelsiner og ananas.
*Det blir utvunnet av laktose. Det endelige produktet inneholder imidlertid ingen spor av laktose og er derfor 100% laktosefritt. Smaken er naturlig og god, og kan sammenlignes med ekte sukker. *I tillegg til å gi søtsmak gjør også Tagatose nytte for seg i fordøyelsen. Klinisk forskning har vist at Tagatose fungerer prebiotisk, det vil si at den fremmer de “gode” bakteriene og hemmer de dårlige bakteriene i tykktarmen.
*Kunn mellom 15 og 20% av tagatosen tas opp av kroppen som næring.
*Antall karbohydrater kroppen nyttegjør seg av er mellom 5,98 – 7,98 g pr 100 g.
*Det eneste søtstøffet som har karamelliserende egenskaper.
*Kan ikke nødvendigvis byttes ut med andre søtningsstoffer, det kommer an på oppskriften. I oppskrifter som krever karamellisering eller boost til gjær kan den ikke byttes ut.
*Noen kan oppleve magetrøbbel grunnet det høye antall kostfiber.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.