Fett & Forstands Matvareskole – Søtning Del 2

 

Hei

Nå har vi endelig kommet ut med Fett & Forstands Matvareskole – Søtning Del 2, der vi snakker om den delen av flytende søtning vi bruker når vi lager oppskrifter, denne gangen er det flytende søtning vi tar for oss og prater litt om. Lurer du på hvor og hva vi bruker disse søtningene til? Her kan du se på forskjellige oppskrifter som for eksempel snickers. Søtning er godt i forskjellige oppskrifter som bakst og, som forskjellig søtning i desserter bakverk og kaker.

SukrinSirup

Sukrin syrupFinnes i variantene Maple, Caramel og Gold.

Positivt: Kun 2 % sukkerarter og hele 49 % fiber.

Unikt: Nydelig smak og sirup-konsistens.

Søtningsgrad: Like søt som sirup/sukker.

Bruksområder: Brukes i stedet for honning og sirup i bakst og matlaging, eller som topping over yoghurt, grøt, pannekaker, iskrem, desserter, bær o.l.

SukrinSirup er en ypperlig ingrediens i hjemmelagde barer. Den tilfører både sødme, perfekt konsistens og en god dose fiber.

Ulempe: Kan ved større inntak gi midlertidig fordøyelsesubehag, som luft og løs mage.

Tips: SukrinSirup er fin å bruke i kombinasjon med Sukrin for å få en tilfredsstillende søtsmak og samtidig fjerne den kjølende følelsen Sukrin kan gi ved for høy dosering.

TIL INFORMASJON: 
FiberSirup Clear og FiberSirup Gold har gått ut av produksjon. SukrinSirup Gold har samme sødme som FiberSirup Gold, og kan erstatte begge sirupene i oppskrifter. 

 

Steviadråper

Positivt: 0 kalorier, 0 karbohydrater.

Unikt: Steviadråper med smak både søter og smaksetter samtidig.

Søtningsgrad: 5 dråper tilsvarer ca 1 ts (5 g) sukker

Bruksområder: Tilfører enkelt både søthet og aroma til kaffe, te, smoothies, is, yoghurt, kremer, kaker, desserter og liknende. Finnes i smakene Dark chocolate, Vanilla, Caramel, Lemon og Neutral.

Ulempe: Gir ikke noe volum. Noen opplever at stevia gir en litt bitter, lakrisaktig ettersmak.

Tips: Pass på at du ikke bruker for mye steviadråper. Prøv deg frem, og begynn med litt mindre enn du tror du trenger. 4 dråper tilsvarer ca 1 ts sukker i søthet, men opplevelsen vil variere etter hva du bruker dråpene i. Stevia er veldig fin å kombinere med andre søtstoffer, som f.eks Sukrin for å få volum.

 

Yaconsirup

Sirup fra yaconplanten.

Yaconsirup er et lavglykemisk søtningsmiddel som er et konsentrat presset av roten til Yaconplanten som vokser i Sør-Amerika. Siden yaconsirup består av opptil 40% FruktoOligoSakkarider (FOS) har den en svært lav glykemisk indeks på ca. 5 og er dermed svært godt egnet for diabetikere, lavkarbo-tilhengere og andre som vil unngå rask blodsukkerstigning! FOS er dessuten mat for mage- tarmbakteriene og hjelper igang fordøyelse.

Product description:

BrukYaconsirup har en rik og melasseaktig smak som egner seg svært godt i sjokolade, men også til baking og der man ellers ville brukt vanlig sukker eller sirup. Bruk yaconsirup som eneste søtningsmiddel i sunnere hjemmelaget sjokolade eller kombiner den med andre søtningsmiddler for en enda mer spennende smakskombinasjon. Lager du sjokolade med 100g kakaomasse og 50g kakaosmør kan du benytte 40-50g yaconsirup som søtningsmiddel.

Næringsinnhold i yaconsirup pr. 100 gr.

Kalorier 903 kJ 7 217 kcal
Fett 0 g
herav mettede fettsyrer 0 g
Karbohydrater 33 g
Kostfiber 38, 1 g
Protein 2,2 g

Produsert i lokaler som ikke håndterer kjente allergener

PS:Fett & Forstand anbefaler den ikke

 

Natreen flytende søtningsmiddel har en praktisk kork som fungerer som et målebeger og gjør det enkelt å dosere. Den lille flasken har både målebeger og dryppe-tut for enkel dosering. 8 dråper flytende Natreen tilsvarer 1 teskje sukker. Praktisk og ypperlig til bruk i baking og matlaging.

NÆRINGSINNHOLD

Natreen Flytende inneholder Sakkarin og Cyclamate. Én dråpe Natreen Flytende søtningsmiddel inneholder kun 0,00045 kilokalorier.

per 100 ml per 1 ml (20 dråper)
Energi 4 kJ
(= 1 kcal)
00:04 kJ
(= 0,01 kcal)
Fett 0 g 0 g
mettede fettsyrer 0 g 0 g
Karbohydrater 0 g 0 g
hvorav sukker 0 g 0 g
Proteiner 0 g 0 g
Salt 3,7 g 0,037 g

 

 

Monk Fruit

Now Foods, Real Food, Organic Monk Fruit, Zero-Calorie Liquid Sweetener, 8 fl oz (237 ml)

Hva er munkfrukt?

Munkfrukt, som også kalles luo han guo, er en liten grønn melon som ble dyrket i århundrer av buddhistiske luóhàn munker-dermed navnet. Du kan kanskje ikke plukke munkfrukt ut av gangene i matbutikken veldig lett fordi det er en veldig vanlig frukt.

Faktisk kan det være ganske vanskelig å plukke opp lo han guo på din lokale Trader Joe’s eller til og med Whole Foods, fordi frukten er kresen om hvor den vokser. Med mindre du bor i en subtropisk region nær fjellene, er det svært lite sannsynlig at frukten kommer til din lokalitet i sin friske form. Omtrent 70 prosent av verdens munkefrukt vokser fortsatt i sitt opprinnelsesområde, og frukten har en tendens til å gå rancid ganske fort etter at den er høstet.

Munkfrukt brukes hovedsakelig som et alternativt søtningsmiddel. Du kan legge munk frukt ekstrakt eller en munk frukt søtningsmiddel blanding til nesten alt, inkludert:

  • Kaffe
  • Varm te eller iste
  • sauser
  • smoothies
  • desserter
  • Yoghurt
  • havregrøt

Den brukes i mange lav-karbo diett programmer som South Beach Diet, og det brukes også i proteinpulver, keto snacks, kalorier med lavt kaloriinnhold og mer.

I tradisjonell kinesisk medisin blir munkfrukt mye brukt til å lindre hoste, akutt bronkitt, akutt tonsillitt, sår i halsen og andre øvre luftveisproblemer.

Siden munk frukt søtsaker ikke har kalorier, karbohydrater eller sukker, vil det ikke føre til en spike i blodsukkernivået. Dette gjør det til et ideelt søtningsmiddel for personer med diabetes. Men når du velger munkfruktprodukter, må du kontrollere ingrediensetiketten: mange produkter og søtningsmiddelblandinger kan fortsatt inneholde sukker eller andre ingredienser som kan påvirke blodsukkeret.

Anti-inflammatoriske egenskaper

Det samme stoffet som gir munkfrukt sin søthet er den som holder sine antiinflammatoriske egenskaper. Mogrosider i munk frukt viser løfte om å hemme veksten av skadelige celler og forebygge kronisk sykdom.

Fremmer vekttap

På grunn av mangel på sukker, kalorier og karbohydrater i munkfrukt, er det et godt alternativ for alle som prøver å gå ned i vekt. Til tross for sin super søte smak, metaboliserer kroppen munkfrukten annerledes enn den metaboliserer bordsukker. Ved å erstatte munkfrukt for sukker, kan du spare mye kalorier – bare sørg for at søtningsmiddel du bruker ikke blandes med vanlig sukker.

En .8 grams pakke Monk Fruit In Raw inneholder mindre enn 1 gram karbohydrat og 0 kalorier, sammenlignet med 2 til 4 gram sukker og 8 til 16 kalorier i en typisk sukkerpakke.

 

 

 

 

 

NYHET! 

Bilde av Finesse, 500 g

Finesse er en sukkererstatning som er velegnet til bakst. Den gir bruning og har ingen bismak eller kjølende effekt. Finesse inneholder 80 % færre kalorier enn tilsvarende mengde sukker, og har en GI på 1. Du kan bruke Finesse som erstatning for Tagatesse i oppskrifter, i samme mengde. Finesse vil ikke være helt lik Tagatesse, da den har litt andre ingredienser, men den er en god erstatning i det aller meste.

Finesse er dobbelt så søt som sukker, og skal brukes i halv mengde. 100 g sukker erstattes med 50 g Finesse. Hvis du vil bruke Finesse i en oppskrift som er laget for sukker (eller annen søtning som brukes i samme mengde som sukker), anbefaler vi at du reduserer steketiden. Følg med på baksten mot slutten av steketiden, og ta den ut så snart den ser ut til å være ferdig.

Finesse kan også kjøpes i alle landets helsekostbutikker.

Ingredienser:
Søtstoffer (isomalt, erytritol, sukralose), inulin fra sikorirot.

Næringsinnhold per 100 g
Energi 138 kcal
Fett 0 g
-hvorav mettet fett 0 g
Karbohydrater 80 g
-hvorav sukkerarter 1,6 g
-hvorav polyoler 79 g
Kostfiber 18 g
Protein 0 g
Salt 0 g

2 Comments

  1. Tusen takk for en super nettside! Jeg ser at Monster har kommet med et nytt produkt som heter TagaSØTT. Har dere prøvd dette?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.