Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri)

Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri) Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri) Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri) Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri)
Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri)
REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri)
– tradisjonskost på sitt beste! Servert med ovnsbakt hokkaidoaspargesbønnestuing (jukseertesturing) og hjemmelaget tyttebærsyltetøy.

Brunsaus!

Mange tror den eneste måten å lage brunsaus på er den skolekjøkkenlærte metoden med margarin, hvetemel, salt, pepper, vann og sukkerkolør. Eller enda verre, fra pose! Nå skal det sies  at vi ikke ønsker å gjøre narr av de som bruker posesauser. Det er enkelt, og la oss innrømme det, de smaker godt. Når det er sagt så er de dessverre alt annet enn sunne. Spesielt ikke på et lavkarbo-kosthold.

Jeg husker en historie min mor har fortalt meg om min Bestemor Ena som var Britisk. Nabokona her i Norge hadde laget stek og kastet stekesjyen, for så å lage brunsaus på metoden nevnt over her. Min Bestemor Ena ble sjokkert over at noen kunne finne på å kaste den deilige sjyen, for det var jo i sjyen alle smakene og næringen lå! Ena lagde alltid saus basert på sjy og kraft, og overskudd av fett kalte hun for “drippings” og oppbevarte kjølig i en leirkrukke. Drippings brukte hhun til steking istedenfor margarin. Dette lærte hun min mor, som igjen har lært det til meg.

Nøyaktig slik lager man de deiligste keto- sausene, og det er nettopp det vi har gjort i denne oppskriften. Vi tar alltid vare på kraft og stekesjy som blir til overs og bruker disse som base til saus og gryter. Har du ikke kraft liggende kan du fint bruke ekte redusert kraft fra Jacobs Utvalgte. 1 pakke på 250 ml gir 5 dl kraft.

Kjøttkaker!

Vi bruker ikke erstatning for potetmel eller strøkavring som ofte benyttes i “vanlige” hjemmelagde kjøttkaker. Vi bruker egg som binding, og fløte som fuktighetsgiver. En blanding av storfekjøttdeig og svinekjøttdeig med høyt fettinnhold er etter vår mening den beste kombinasjonen i keto-kjøttkaker.

Ved å steke kjøttkakene i ovnen før, holder de en finere form og holder bedre på saftigheten. Du kan selvsagt frese de i panna etter de har vært i ovnen for å få den deilige stekeskorpa. Resten av stekesjyen bruker du i brunsausen.

Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri)
 
Skrevet av:
Ingredienser:
  • 500 g kjøttdeig av storfe
  • 500 g medisterdeig eller kjøttdeig av svin
  • ca 1 stk liten løk - finhakket
  • 1 egg
  • 1 dl fløte
  • ½ ss salt
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts pepper
  • ½ ts muskatnøtt

Brunsaus
  • 100 g meierismør
  • 1 ts tomatpure
  • 1 ts dijonsennep
  • 5 dl hjemmelaget kraft eller kraft av storfe fra Jacobs utvalgte
  • 1 ss tamari (glutenfri soyasaus)
  • stekesjy etter steking av kjøttkakene
  • ¼ - ½ ts xanthangum
Fremgangsmåte:
Kjøttkaker
  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Kjør kjøttdeig og salt i en kjøkkenmaskin i et par minutter.
  3. Pisk egg, fløte og krydder lett sammen og spe blandingen i kjøttet i en tynn stråle.
  4. Form kjøttkaker og legg de på et stekebrett.
  5. Stekes midt i ovnen i 20 minutter.

Brunsaus
  1. Brun smøret godt i en kjele. Smøret skal være nøttebrunt i farge.
  2. Tilsett tomatpure og rør godt.
  3. Tilsett kraft, dijonsennep, tamari, stekesjy og smak til med salt og pepper.
  4. Rør inn xanthangum til du oppnår ønsket tykkelse på sausen.
  5. Ha kjøttkakene i brunsausen og la putre i 5 minutter.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.