Hvordan tilberede gresskar!

TENK at jeg ikke har oppdaget gresskar før nå! Eller, jeg har jo lagt merke til den orange svære greia som sakte men sikkert har kommet snikende inn i butikkhyllene våre Oktober de siste årene. Det har bare ikke slått meg at det faktisk er mat og ikke “bare” Halloween pynt! Jeg var på butikken på Lørdag og oppdaget noen søte små gresskar som tittet på meg. Hokkaido het de. Hvor søtt er ikke dèt!? Jeg gikk inn på matvaretabellen og til min store overraskelse inneholder de bare 1,7 g KH pr 100g! “Ok Hokkaido, du blir med meg” sa jeg, betalte, gikk hjem og kasta meg over google. Det finnes uendelige oppskrifter på diverse retter med gresskar, og jeg har tenkt å forske fram en haug selv (lavkarbovennlig selvsagt)!

Så, hvordan tilbereder man egentlig gresskar? Det finnes nok mange måter, og jeg har allerede store planer. Mange av oppskriftene innebærer gresskarpurè. Her får du fremgangsmåten:

Gresskarpurè (grunnoppskrift)


Vask gresskaret. Du trenger ikke skrelle den. Kutt gresskaret i to og skrap ut frøene (ikke kast! Her kan man lage mye digg med!). Del gresskaret i passe biter (ca 15×15 cm’ish). Legg de på et bakepapirkledd stekebrett og bak midt i ovnen på 180ºC i ca 45 minutter. Du kan kjenne med en gaffel når de er møre nok. La avkjøle og skrap deretter av skallet med en skje eller annet utstyr som måtte duge. Skallet skal være superenkelt å fjerne. Mos bitene i en foodprosessor eller blender. Hvis purèen blir for tykk kan du ha i litt vann (1 ss ad gangen). Oppbevares i kjøleskap i opptil 2 uker og fryser i opptil 6 mnd.

Tørke gresskarfrø (grunnoppskrift)

Rens frøene så godt du klarer fra pulpen. Deretter skal de vaskes supergodt. Jeg fant ut at den beste metoden var å ha de i en sil og skrape/gnikke/vaske de mot bunnen mens vannet rant (lunket). Må gjentas i noen omganger, og jeg forbante meg alt arbeidet jeg hadde laget meg. Frøene er rene nok når de ikke føles sleipe lengre. Jeg vet, det er litt jobb, men tro meg! Det er så verd det! La de tørke på et rent kjøkkenhåndkle. Deretter ristes de på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen på 150ºC i 30 minutter. Sjekk og snu de innimellom. Pass på så de ikke brenner seg.

Pumpkin Pie Spice (Gresskarpai krydder)

3 ts kanel
2 ts ingefær
2 ts muskatnøtt
1,5 ts allehånde
1,5 ts nellik

WTH!?!

Oppbevares i lufttett beholder.

9 Comments

  1. Pingback: Kjøttkaker i brunsaus! (Keto, Glutenfri) - Fett & Forstand

  2. Pingback: Fett & Forstands Juleguide - komplett liste over juleoppskrifter og tilbehørstips! - Fett & Forstand

  3. Pingback: Kålruletter! (Keto, Glutenfri) - Fett & Forstand

  4. Jeg var ikke klar over at en må vaske gresskarfrøene først og lurer nå på om jeg må kaste gresskarmelet mitt. Jeg tørket dem i stekeovnen og malte dem til mel i foodprosessoren etterpå. Hvorfor må de vaskes først?

  5. Pingback: Fløtegratinert Hokkaido-Gresskar! - Fett & Forstand

  6. Pingback: Keto Gresskarkake med Kremostglasur! (nøttefri) - Fett & Forstand

  7. Pingback: Gresskarcupcakes med kremostfrosting – Fett & Forstand

  8. Pingback: Pumpkin Spice Latte – Fett & Forstand

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.