Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)

Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)

Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)

Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)

Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)

Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Sukkerfri Kecap Manis (Søt Soyasaus)
– I Indonesia refererer begrepet kecap til fermenterte, salte sauser. To hovedtyper er velkjente i det indonesiske kjøkkenet: kecap asin som oversettes til ‘salt kecap’ på indonesisk (en salt soyasaus) og kecap manis eller “sweet kecap” på indonesisk. Kecap manis er en søt soyasaus som er laget ved å redusere soyasaus sammen med brunsukker. Noen varianter har tilsatt hvitløk, ingefær, stjerneanis, koriander, chili mm.

Fun Fact! Både det engelske ordet “ketchup” og det indonesiske motstykket “kecap” deler en felles rot som kan spores tilbake til Hokkien-ordet 膎 汁 som uttales som “ke-chiap” eller “gway-chup”.

Før Dutch East India Company og det senere English East India Company kom seilende, var de Kinesiske handelsmennene allerede til stede i Kongeriket Siam, sultanatet Malacca og Java. Disse kinesiske kjøpmennene var hovedsakelig hokkienspråklige mennesker fra provinsen Fujian i Kina. De introduserte en gjæret saus fra fisk som de kalte ke-chiap. På Indonesisk og Malaysisk er det kecap, på Nederlandsk ketsjap og på Engelsk ketchup.

Selv om kecap manis har lite til felles med tomatketsjup, så deler de altså samme avstamming navnemessig. Men de deler en ting til; de begge er nydelige, men veldig ulike tilbehør til sine formål. Kecap manis er veldig godt til de fleste asiatiske retter, og egner seg veldig godt på kjøtt. Spesielt hvis du som vi er glad i kombinasjonen av salt og søtt. Med nederlandsk far har jeg vært så heldig å blitt introdusert til mye Indo-Dutch (indonesisk-nederlandsk) mat og tilbehør. Sambal oelek, kecap manis, sambal manis, sataysaus, bami goreng, nasi goreng, satè babi, krupuk/kroepoek udang, bamischijf, nasischijf, lumpia og mer. Det er bare å glede seg folkens!

 

Sukkerfri Ketcap Manis (Søt Soyasaus)
 
Skrevet av:
Ingredienser:
Ketcap Manis

Smaksvariasjoner (valgfritt)
  • hvitløk, chiliflak, ferskrevet ingefær, stjerneanis, kanel, sort pepper, koriander og nellik.
Fremgangsmåte:
  1. Ha Tamari og TagaSØTT i en kjele og gi et oppkok.
  2. Rør inn xanthangum og la småputre i ca 8 minutter til sausen tykner.
  3. Oppbevares kjølig.
Næringsinnhold pr 100 gram:
Kcal: 96 - Fett: 0 - Karbohydrater: 3,1 - Protein: 12,4

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.