Stroopwafels – Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri)

Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri)REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Stroopwafels – Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri)
– En av mine mange favoritter fra pappas hjemland Nederland. Som jeg har savnet stroopwafels! Hvis du har vært i Nederland, eller flydd KLM, har du nesten garantert blitt servert disse semisprø kjeksene med deilig karamellfyll.

Hva er stroopwafels?

Stroopwafels betyr direkte oversatt “sirupsvafler”. De er originalt laget av en søt hvetedeig som stekes i jern, og deretter deles i to på langs. Deretter smører man den ene halvdelen med karamell, ofte smaksatt med litt kanel. Disse har gjerne et mykt indre, og sprøtt ytre og serveres ferske. De kommersielle variantene minner mer om semisprø kjeks med litt mer tyggemotstand og krønsj, og det er disse vi har forsøkt å gjenskape en keto-vennlig oppskrift av.

Idéen!

Når vi endelig fikk til nøttefri keto krumkaker måtte vi jo forske videre på røren. En av de aller første tingene jeg fikk lyst å forsøke å lage etter krumkakene var keto stroopwafels, for det har virkelig vært et stort savn.

Utstyret!

Vi var så heldige å få tak i et isvaffeljern på CDON.com, og siden vi allerede vet at vi kommer til å lage mange, mange stoopwafles i fremtiden var det en helt selvfølgelig investering. Når det er sagt kan du fint bruke et krumkakejern også. Vi har også valgt å bruke en stor sirkelformet pepperkakeutstikker for å få den autentiske looken, men det er ingen must. Bare pass på å bruke like mye røre i jernet og likt press, så blir kjeksene omtrent like store. Eventuelle smuler om du bruker utstikker kan brukes til for eksempel ostekake i glass, kakestø, eller som granola over yoghurt eller lignende.

Ingrediensene i stroopwafels!

Vi har som nevnt fått til en fantastisk god keto-vennlig oppskrift på krumkaker, uten bruk av nøttemel. Siden oppskriften på stroopwafels er basert på nettopp denne oppskriften så inneholder de samme ingredienser, bortsett fra kardemomme som er byttet ut med kanel i denne oppskriften. Mengdemålene er også litt annerledes i stroopwafels kontra krumkaker, da vi ikke ønsket kjeksene så søte siden karamellen er så søt. Vi ønsket heller ikke et like sprøtt resultat som på krumkakene og måtte justere oppskriften for å finne den perfekte semi-sprø konsistensen.

Bytting av ingredienser

Her bør oppskriften følges til punkt og prikke for et garantert bra resultat. I karamellen har vi brukt TagaSØTTSukkr BakeSukkr og Finesse Bakesukker har også delvis karamelliserende egenskaper, men disse tåler ikke like høy temperatur som TagaSØTT på grunn av sammensetningen av ingrediensene og vil dermed ikke oppnå samme nivå bruning. Du kan bruke det, men resultatet vil ikke bli helt det samme. Vi har ikke forsøkt å bruke Sukrinsirup Gold i kjeksene istedenfor Monster Fibersirup, men det kan tenkes av det fungerer. Sjekk gjerne vår Bytteguide for flere tips!

 

Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri)
 
Skrevet av:
Serveringer: 12 stk
Ingredienser:
Kjeks

Karamell
  • 100 g TagaSØTT (se hovedinnlegg for alternativer)
  • 4 ss vann
  • 50 g smør
  • 1,5 dl fløte
  • ¼ ts kanel
  • en klype salt.
Fremgangsmåte:
Kjeks
  1. Pisk egg og Monster fibersirup til en luftig og lys eggedosis.
  2. Pisk inn smeltet smør.
  3. Pisk inn resten av ingrediensene til alt er godt blandet.
  4. La røren hvile/svelle i 10 minutter.
  5. Varm isvaffeljernet eller krumkakejernet.
  6. Bruk ca 1 toppet ts røre i midten av jernet og stek kjeksene gylden.
  7. Gjenta til du har 24 kjeks.
  8. Avkjøl på rist.

Karamell
  1. Ha vann og TagaSØTT i en kjele og varm opp på medium varme.
  2. Varm massen til du når en temperatur på 155 - 165 °C (jo mørkere farge jo dypere karamellsmak).
  3. Rør inn smør, deretter fløte, kanel og salt.
  4. Kok massen på medium varme til du når en temperatur på 115-118 grader.
  5. NBNBN: Hvis massen skiller seg (kan skje dersom du varmer opp for mye, koker opp massen for hurtig eller at massen gjennomgår for variert temperaturforandring under koking), kan du røre inn en teskje varmt vann til massen samler seg igjen.
  6. La karamellen avkjøle ca 15-25 minutter.
  7. Fordel karamellen over halvparten av kjeksene og trykk deretter forsiktig kjeks på toppen.
  8. Avkjøl i kjøleskap så karamellen stivner.
Næringsinnhold pr 100 gram:
Kcal: 267,22 - Fett: 22,56 - Karbohydrater: 3,25 - Protein: 6,85

 

One Comment

  1. Richard Renstrøm

    De skal jeg prøve

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.