REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Hachee – tradisjonell nederlandsk biff- og løkgryte! (keto) – Hachee er en tradisjonell nederlands biff- og løkgryte som finnes i praktisk talt alle nederlandske hjem. En fantastisk komfort-rett å nyte, spesielt godt i de kjølige høst- og vintermånedene. Den lange, langsomme koketiden gir supermørt kjøtt og en fyldig saus.
Litt om oppskriften
Som mange kanskje har fått med seg er Ena-Maria halvt nederlandsk. Hennes nederlandske far Jan kommer fra en familie som er glad i å lage mat, og har lange familietradisjoner foran grytene. Når vi lagde sosekjøtt fikk Jan umiddelbart assosiasjoner til hachee, en av hans livretter som barn. Dermed måtte vi jo lage en keto-vennlig versjon. I utgangspunktet er hachee nemlig jevnet med hvetemel, noe som overhode ikke passer i et lavkarbo-kosthold.
Inspirasjonen
Når oppskriften ble til tok vi utgangspunkt i en oppskrift funnet i en gammel nederlandsk oppskriftsbok som pappa er svært glad i, Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool (1910) – som oversettes til “kokebok fra husholdningsskolen i Amsterdam”. Han fikk tak i den på en auksjon for mange år siden, og boken inneholder en rekke tradisjonelle nederlandske retter, der blant hachee. Kjøtt var dyrt i 1910 og sannsynligvis derfor oppskriften inneholder mye jevning og lite kjøtt. Vi spurte også både pappa og min tante og onkel om tips. Alle har de sin versjon, så dette er en blanding av disse + boken, men jevnet med guar gum for å gjøre den keto.
Tilbehør
Tradisjonelt serveres hachee med stamppot, og gjerne rødkål.
- 750 g høyrygg, mørbrad eller annen type fet storfekjøtt
- 500 g løk
- 125 g smør
- 2,5 dl storfekraft - f.eks 125 g redusert oksekraft fra Jacobs Utvalgte + 125 g vann
- 2,5 dl vann
- 0,5 - 1 dl eplecidereddik
- 2 ss Tamari (glutenfri soyasaus)
- ca 2,5 ts salt
- 1 ts pepper
- 0,5 ts helpepepper (kan sløyfes)
- 5 nellikspiker
- 4 stk laubærblad
- 1 ts guargum eller xanthangum
- Skjær kjøttet i terninger på ca 3x3 cm og dryss over halvparten av salt og pepper.
- Grovhakk løken.
- Brun smør i en panne og bres kjøttet gyldent. Ha deretter i løk og stek løken blank (ikke brun).
- Bland sammen kraft, vann, eplecidereddik og tamari og pisk inn guar gum,
- Hell væsken over kjøtt og løk og ha deretter i nellikspiker og laubærblad.
- Gi et raskt oppkok og la småputre under lokk i 2,5 timer.
- Ta av lokket og la koke i ytterligere 30-45 minutter, til sausen er tykk nok. Smak til med resten av salt og pepper.
- Server straks.