Stamppot er en ultratradisjonell Nederlandsk rett bestående av potetmos med diverse grønnsaker og noen ganger frukt, og eventuelt kjøtt. Det finnes utallige versjoner og jeg tror jeg har smakt de aller fleste opp gjennom oppveksten 🙂
En av mine favoritter er stamppot med surkål (skikkelig sur surkål) og med grønnkål (boerenkool).
Idag fikk jeg lyst på preiprol, som er en stamppot med purreløk. Jeg kan jo selvsagt ikke spise potetstappe og jeg hadde dessuten glemt å kjøpe purreløk. Vårløk hadde jeg derimot, i bøtter og spann! Resultatet ble da selvsagt stamppot av sellerirotstappe med vårløk! Spis som den er eller som tilbehør til pølser eller annet kjøtt. Kjempegodt!
- 1 medium sellerirot (min var 700'ish gram)
- 35 g meierismør (0,5 x vekten til selleriroten)
- 7 ss kremfløte (1 x vekten til selleriroten)
- 50-60 g vårløk
- 100 g bacon
- Revet ost til topping
- muskat, salt og pepper
- Forvarm ovenen til 220°C.
- Rens selleriroten og kutt den i terninger.
- Dampes på rist til de er møre.
- Kjør i foodprosessor sammen med smør og fløte.
- Smak til med salt, pepper og muskat.
- Stek baconterninger.
- Vend inn vårløk helt til slutt (forvell) og rør det inn i sellerirotstappa.
- Ha over i en ildfast form, strø ost på toppen.
- Gratiner midt i ovnen i 15 - 20 minutter (til osten er gylden).
Pingback: Hachee - tradisjonell nederlandsk biff- og løkgryte! (keto) - Fett & Forstand
Her i huset (nederlandsk) bytter vi ut potet med Blomkål. 50/50 Resten av Nederlanske stappe lager vi som vanlig…smaker som det knaker! 🙂 nesten original 🙂
Så kult! Takk for tips 🙂
Pingback: Kremet sjysaus med sjampinjong - Fett & Forstand