F&Fs Kalkunmiddag – Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag!F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!

F&Fs Kalkunmiddag!F&Fs Kalkunmiddag - Forberedelser og koking av kraft!F&Fs Kalkunmiddag – Forberedelser og koking av kraft! – Det er lite som skriker jul for meg enn en skikkelig kalkunmiddag! Vi har spist kalkun til middag 1. juledag så lenge jeg kan huske, og så lenge jeg kan huske har pappa og mamma tilberedt middagen på samme måte hvert eneste år! Tilberedningsmetoden har pappa etter sin mor, min bestemor, eller Oma Dini som hun var for oss. Oma betyr nemlig bestemor på Nederlandsk. Oma Dini gikk dessverre bort når jeg var veldig ung, men jeg husker henne godt. Varmen, duften av blomster, de nydelige mønstrene på kjolene hun brukte, latteren, kjærligheten hun viste oss.. og ikke minst smaken og lukten av maten hun lagde!

Oma Dinis ferdigheter på kjøkkenet har pappa arvet og vært veldig flink å ta vare på og lært videre til sine barn. Mens jeg skriver dette innlegget og snakker med pappa på telefon ber han meg skrive i innlegget en oppfordring til dere om å slå dere løs med egen kreativitet på kjøkkenet! Det kan nesten ikke gå galt, så eksperimenter gjerne med egen vri i form av for eksempel krydder og grønnsaker. Det var akkurat slik Oma Dini likte å lage mat. Dette var hennes hemmelige ingredienser på kjøkkenet – glede og kreativitet.

Er du den som ikke er veldig begeistra for helstekt kalkun, eller kanskje du er den som elsker helstekt kalkun men kunne tenke deg å prøve noe nytt?

Pappa sin måte å tilberede kalkun er noe mer tidkrevende, så du må gjerne starte dagen i forvegen! Jeg er den første til å innrømme at jeg langt ifra er komfortabel eller særlig stødig i partering av kalkun, men jeg har sett pappa gjøre det mange ganger så om jeg må så får jeg det helt ok til. Hvert år vi ikke er hjemme hos foreldrene mine står Kenneth å parterer kalkun etter beste evne med pappa på høytaleren! Jeg skal forsøke å forklare etter beste evne. Eller kanskje jeg må legge ved pappas telefonnummer? Haha!

Det vi er ute etter her er: Lår, Vinger og bryststykkene. Hele kalkunen skal benyttes!

Bryststykkene skjæres til finere fileter og krydres med salt og pepper (evt andre krydder og urter om du ønsker). La de ligge og godgjøre seg i kjøleskapet over natta!
Lår og vinger marineres i pappas nydelige krydder-marinade (se oppskriften for F&Fs Kalkunmiddag – Grytetilberedt Kalkun!) Disse kan gjerne godgjøre seg i marinaden over natten!
Skrotten – altså det som er igjen når lår, vinger og bryst er skjært bort + stjerten, krås, lever og hjerte som skal ligge ved i eska, skal alle trekke til deilig kraft og plukkes ren for kjøtt! Du aaaaner ikke hvor mye kjøtt du får utav skrotten! Vi som hater matsvinn digger spesielt at hele kalkunen blir benyttet!

Hvordan partere en kalkun? Her er en video (Engelsk) som demonstrerer perfekt! Jeg har som sagt veldig få ferdigheter når det kommer til partering, men følger du stegene i denne videoen skal det være mer enn godt nok! Lårene kan du gjerne kutte i to, så du får lårklubbe og låtstykke. Samme gjelder vingene, de er jo ganske svære!

I dette innlegget tar vi for oss oppdeling, trekking av kraft og rensing av skrotten. Vi har laget et eget innlegg for alle oppskriftene for å gjøre det mer oversiktlig for dere. Under følger linkene. PS: alt dette er av en eneste kalkun og er nok til å mette i allefall en familie på 6 over flere dager! (snakker av erfaring, haha!)

F&Fs Kalkunmiddag – Forberedelser og koking av kraft!
F&Fs Kalkunmiddag – Klar Kalkunsuppe!
F&Fs Kalkunmiddag – Grytetilberedt Kalkun!
F&Fs Kalkunmiddag – Panert Kalkunfilet!
F&Fs Kalkunmiddag – Brødstuffing til Kalkun!
F&Fs Kalkunmiddag – Saus til Kalkun!

Annet tilbehør:
Waldorfsalat! 
Gresskarpurè eller Sellerirotmos!
Tranebærsaus! (kommer i romjula)
Lun Rosenkålsalat! (kommer i romjula)

F&Fs Kalkunmiddag!
 
Skrevet av:
Ingredienser:
 • "Skrotten" - altså det som er igjen etter at lår, vinger og bryststykkene er skjært bort
 • Krås
 • Hjerte
 • Lever
 • Stjert.
Fremgangsmåte:
 1. Vask skrotten på innsiden for å bli kvitt blod og trevler. Del gjerne skrotten i to.
 2. Ha ingrediensene i en stor kjele. Hell på vann til det akkurat dekker over, ca 5 liter, og tilsett en god ss grovsalt.
 3. Gi et raskt oppkok og la trekke på lav/medium varme i et par timer. Skum av hvis etter hvert om nødvendig.
 4. Når kraften er ferdig fisker du ut kjøttet og siler kraften gjennom et dørslag for å bli kvitt eventuelle små-bein. La skrotten avkjøle og plukk den deretter ren for kjøtt. Finskjær lever, hjerte, stjert og skinn. Nå har du base for å lage suppe og stuffing! Woho!

 

Tags

Opphavsrett og kommersiell bruk

Alt av bilder og tekst på denne siden er beskyttet av opphavsrett til åndsverk. Oppskriftene er utviklet av Fett & Forstand. Dersom en oppskrift er basert på eller inspirert av andre vil det fremkomme klart i hovedinnlegget.

All kommersiell bruk av oppskrifter funnet på denne bloggen skal avtales med Fett & Forstand. Deling av våre oppskrifter på egen nettside er velkommen men vi setter stor pris på at opphavet krediteres.

4 Comments

 1. Pingback: F&Fs Kalkunmiddag - Brødstuffing til Kalkun! - Fett & Forstand

 2. Pingback: F&Fs Kalkunmiddag - Saus til Kalkun! - Fett & Forstand

 3. Pingback: F&Fs Kalkunmiddag - Panert Kalkunfilet! - Fett & Forstand

 4. Pingback: F&Fs Kalkunmiddag - Klar Kalkunsuppe! - Fett & Forstand

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.