REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Hjemmelaget Yoghurt! (Keto, Sukkerfri) – Som vi har savnet yoghurt etter vi la om kostholdet! Vi har forsøkt kokosyoghurt men det blir liksom ikke helt det samme. Les videre hvordan vi fikk til en skikkelig god keto-vennlig og sunn yoghurt!
Idèen!
Vi hadde lyst å forsøke å lage keto-vennlig hjemmelaget yoghurt av meieriprodukter. Etter mye googling og lesing kom vi fram til at dette absolutt før være mulig. Oppskriften vår på keto hjemmelaget yoghurt er inspirert og videreutviklet av oppskriften til madcreationhub.com som er en Australsk ketoblogg.
Den første runden vi prøvde som som kun inneholdt inulin etter oppskriften til madcreationhub.com ble ikke skikkelig fermentert og hadde dermed heller ikke den karakteristiske yoghurt smaken. Jeg tror mye av grunnen også var at stekeovnen ikke greide holde rett temperatur (er ikke alle lyspærer LED for tiden?), samt at det det ikke er brukt en startkultur i. Vi gav ikke opp og etter tips fra selve dronninga av fementering, nemlig Gry Hammer, tilsatte vi en startkultur i form av probiotika.
Denne gangen ble yoghurten skikkelig fermentert og smakte NYDELIG! Konsistensen derimot var altfor tynnflytende. For det første er det brukt australsk «thickened cream» i originaloppskriften. Det er et produkt av kremfløte, med et fettinnhold på minimum 35%, som er tilsatt et fortykningsmiddel, ofte gelatin. Vi forsket videre og fant en side som beskrev hvordan man kunne tykne hjemmelaget yoghurt med forskjellige ingredienser. Valget falt på guar gum og resultatet ble en semi-tykk ketovennlig yoghurt som smaker helt nydelig.
Ingrediensene!
Rømme OG kremfløte i keto yoghurt?
Som Gry Hammer påpekte i samtalen vår er jo rømme egentlig bare fermentert kremfløte og dermed er det litt «smør på flesk» her. Vi har som nevnt over tatt utgangspunkt i oppskriften til madcreationhub.com og jobbet videre deretter. Neste gang skal vi forsøke kun fløte for å lage keto hjemmelaget yoghurt og se om resultatet blir annerledes. Vi mistenker at hun brukte det for smakens skyld siden hun ikke bruker probiotika, men dette blir ren tipping fra vår side. Uansett elsker vi å eksperimentere, så det blir gøy å forske enda mer på keto-vennlig hjemmelaget yoghurt! Foreløpig anbefaler vi å følge oppskriften som den er, så får vi heller endre/oppdatere den når vi har funnet ut mer. Vi kunne bare ikke vente med å dele oppskriften med dere!
Probiotika!
Vi har lest oss frem til at en bør bruke Probiotika med minst 8 milliarder melkesyrebakterier av ulike bakteriestammer pr kapsel. Vi brukte Bio-Life Bio-Dophilus Gold. Som nevnt over kan det fint være at du kan bruke rester fra forrige batch yoghurt som startkultur for den nye batchen, men dette må vi prøve ut i praksis før vi kan bekrefte.
Inulin!
Inulin er et prebiotika som sies å blant annet ha positive egenskaper til tarmmikrobiotaen, som er populasjonen av bakterier og andre mikrober som lever i tarmen. Dette fellesskapet er svært komplekst og inneholder både gode og dårlige bakterier. Å ha den rette balansen av bakterier er avgjørende for å holde tarmen sunn og beskytte kroppen mot sykdom (6). Inulin kan bidra til å fremme denne balansen. Faktisk har studier vist at inulin kan bidra til å stimulere veksten av nyttige bakterier (1). Å øke mengden av sunne bakterier kan bidra til å forbedre fordøyelsen, immuniteten og den generelle helsen. I tillegg har inulin lett fortykkende egenskaper, Bortsett fra dette er jeg usikker på hvorfor hun som lagde originaloppskriften har valgt å ta det med. Man kan altså ikke bytte ut probiotika med inulin etter vår erfaring. Inulin kan dermed sannsynligvis sløyfes.
Tips for vellykket keto yoghurt!
Les hovedinnlegget, og selve oppskriften og fremgangsmåten nøye! Pass på at keto yoghurten får for høy eller for lav lav varme mens den fermenterer. I oppskrifter på originale hjemmelaget yoghurt bruker man gjerne rester av forrige runde med yoghurt som startkultur. Vi har ikke prøvd selv (enda) men vil oppdatere dette innlegget når vi har forsøkt det selv og komme med tips til hvordan man kan lage ny keto yoghurt av gammel. Hvis man leter etter tips til hvor lenge yoghurt skal fermentere vil man få ulike svar. Vi fermenterte vår i 12 timer og syns smaken ble perfekt! Noen anbefaler 24 timer, men dette avhenger nok av hvilke ingredienser og fremgangsmåte man benytter.
Serveringstips!
Server gjerne ultra-keto hjemmelaget yoghurt med vår nydelige oppskrift på keto granonla! Yoghurt smaker aller best iskald fra kjøleskapet! Gjerne med litt syltetøy og kanskje litt ekstra søtning for de som foretrekker det.
- 600 g rømme
- 7,5 dl kremfløte
- ½ dl vann
- 1-1,5 kapsel probiotika 5milliarder
- 2 + ¼ ts Inulin
- 1,5 ts Guar gum
- Pisk kremfløte, rømme og guar gum godt sammen, gjerne med elektrisk håndvisp eller kjøkkenmaskin for å unngå klumper.
- Ha blandingen i en kjele og varm opp til det akkurat begynner å boble.
- Trekk kjelen fra platen og la temperaturen falle til 42 grader. Har du ikke termometer kan du bruke tips fra Gry Hammer: "Jeg bruker aldri termometer, men tenker at 42 grader er midt i mellom så varmt at jeg ikke kan holde fingeren i væsken lenger og kroppstemperatur."
- Når temperaturen er ca 42 grader rører du inn inulin og innholdet i probiotika-kapselen. Rør godt.
- Pakk kjelen godt inn i et saueskinn eller ullpledd og legg gryta på varmekablene på badet, eller andre steder. For andre tips om fermentering og temperaturer sjekk ut Gry Hammers tips!
- La yoghurten fermentere i 12-16 timer. Ta gjerne en smakstest etter 10 timer for å sjekke hvordan det går. Noen liker mer syre, og andre liker mindre.
- Fordel yohurten i lufttette glassbeholdere og legg de i kjøleskapet.
Pingback: Stroopwafels - Nederlandske karamellkjeks! (keto, glutenfri) - Fett & Forstand
Hvor får man kjøpt guar gum? Er det det samme som xanthan gum?
Ikke helt det samme, tights.no skal ha 🙂
Pingback: Granola med smak av jul! (keto, sukkerfri) - Fett & Forstand
Om dere varmer melk/fløte til 75-80 grader istedet for 95 som den er når det bobler vil dere få tykkere yoghurt:) hold blandingen på 75-80 grader i ca ti minutter. Som starter kan du bruke helt vanlig naturell yoghurt fra butikken. Jeg fikk det ihvertfall fint til på denne måten tidligere i vinter. Fermentert under varmepleddet på sofaen i et døgn.
Takk for tips 🙂
Pingback: Granola med skogsbær! (Keto, Sukkerfri, Glutenfri) - Fett & Forstand