Jeg skal ikke røpe for mye nå, men vi har noen oppskriftsplaner i umiddelbar framtid som innebærer sukat. Eller mixed peel som det også heter. Sukat er selvsagt proppfull av sukker, så derfor må vi finne på lavkarbovennlige alternativer. Dermed ble ideen om disse lavkarbofiserte kandiserte sitrusskallene til. Jeg er meeeget fornøyd med resultatet. Faktisk er disse så gode og jeg skal innrømme jeg har mummsa det litt som godteri! Oppskriften er relativt enkel, men litt tidkrevende, så lag det gjerne dager i forveien før du eventuelt skal bruke det i mat. Jeg hadde stor glede av å jobbe med dette. Bare se de nydelige fargene! Bilder av hele prosessen lenger ned i innlegget!
BONUS!
Jeg hater matsløseri men hadde ingen umiddelbare planer om å spise mye sitrus på en gang! Derfor skjærte jeg fruktene i strimler og tørket de i ovnen på 70ºC. Jeg hadde to bakebrett i ovnen samtidig som jeg dreiv og bytta plass på. Hele prossessen tok vel rundt 7 – 8 timer. Heldigvis slipper man stå og nistirre i ovnen. Bare pass på at du tørker vekk kondens i stekeovnen innimellom så det ikke samler seg for mye vann. Og som sagt; har du flere brett bør du bytte om på plasseringen innimellom. Tørket sitrus kan brukes i te, knuses og brukes som krydder, som kakepynt og mye mye mer!
- Valgfri sitrusskall (helst skall fra økologisk frukt)
- Tagatesse
- Vann
- Sukrin
- Begynn med å vaske frukten godt.
- Skjær forsiktig av skallet på frukten med en skarp kniv.
- Deretter fjerner du så mye av det hvite du greier uten å ødelegge skallremsa. Det gjør selvsagt ingenting om det er litt igjen, men det bør ikke være overflødig da det er det hvite som gir den bitre smaken.
- Skjær deretter skallene i fine strimler, ca 2 - 3 mm tykkelse og valgfri lengde.
- Vei skallet! Når du skal starte kandiseringsprosessen skal du nemlig ha halvparten av den totale mengden skall i Tagatesse.
- Sett to kjeler med vann på kok.
- Ha skallet i fosskokende vann i første kjele og la koke i 5 minutter.
- Sil av vannet og ha skallet over i neste kjele og kok i ytterligere 5 minutter. Dette for å redusere bitterhet.
- Ha skallet over i en ny, tørr kjele og tilsett Tagatesse. Har du 100 g skall skal du ha 50 g Tagatesse.
- Hell over vann til det akkurat dekker skallene.
- Gi et raskt oppkok og skru deretter platen på medium varme. Pass godt på, og rør innimellom.
- Når alt vann har fordampet og du sitter igjen med glinsende skall, er denne prosessen ferdig. Dette tar ca 20-30 minutter.
- Ha så skallene på et bakepapirkledd bakebrett.
- Fordel de utover og prøv så godt du klarer å skille strimlene så du ikke ender opp med en diger klump.
- La tørke i romtemperatur til dagen etter.
- Når skallene har tørket vender du de inn i Sukrin.
Pingback: Nederlandske Oliebollen – Fett & Forstand
Pingback: Gledelig jul med Fett & Forstand – Julebrød/Kerstbrood – Fett & Forstand