Lavkarbo Smuldrepai med Rabarbra & Jordbær – og helt uten nøtter! På Engelsk kalles dette gjerne «berry crumble», «skillet pie» eller «berry cobbler). I motsetning til det Amerikanere kaller «crumble pie» har denne nemlig ingen paibunn. Dermed er denne desserten relativt lett å lage og veldig lett å like! Den krever ikke så mye arbeid og man kan i prinsippet bruke akkurat de bærene man ønsker. Vi ELSKER kombinasjonen rabarbra og jordbær, og selv om det ikke helt er rabarbrasesong enda er vi så heldige å ha fryseren full av fjorårets. Lavkarbo Smuldrepai med Rabarbra & Jordbær nytes best lunken med for eksempel hjemmelaget lavkarbo iskrem, eller rett og slett bare med pisket krem. Vi har brukt Tagatesse i selve paideigen for å gjøre den sprøere da Tagatesse har karamelliserende egenskaper. Det kan tenkes det fungerer med andre søtningsstoffer men vi kan ikke garantere at skorpen blir sprø.
- 50 g Pofiber
- 40 g Tagatesse
- 1 ts bakepulver
- 100 g kaldt smør
- 1 egg (medium)
- 1 ts kanel
- en klype salt
Fyll
- 350 g rabarbra (frosne går fint)
- 150 g jordbær
- 80 g Sukrin Gold
- ½ ts xanthan gum (kan sløyfes men da blir bærene mer rennende)
- 2 ts sukkerfri Eldorado Jordbærgele pulver (kan sløyfes men da blir bærene mer rennende)
- Ha alle tørre ingredienser i en bolle.
- Skjær smør til terninger.
- Jobb smøret inn i de tørre ingrediensene - bruk god gammeldags håndkraft. Varmen fra hendene dine vil sørge for å gjøre denne jobben bedre enn kjøkkenmaskin.
- Bland inn egget til slutt og sett deigen kjølig.
Fyll
- Forvarm ovnen til 180C.
- Kutt jordbær og rabarbra i passe biter.
- Strø over xantangum, Sukrin Gold og gelatinpulver og bland godt.
- Fordel blandingen i en ildfast form (vi brukte en paiform på 28 cm i diameter.
- Stek blandingen nest nederst i ovnen i 15 minutter.
- Ta formen ut av ovnen og smuldre paideigen over.
- Stek videre i 35 minutter. Deigen inneholder Tagatesse som har karamelliserende egenskaper - følg derfor godt med slik at paien ikke blir brent - vår erfaring er at ovner har ulike effekter så her kan det tenkes du må senke eller heve temperaturen. Skorpen skal være gylden brun.
- Server gjerne med hjemmelaget lavkarbo iskrem (se hovedinnlegg for tips) eller pisket krem.