Sosekjøtt – Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no (mer informasjon på slutten av innlegget under oppskriftskortet). Sosekjøtt – Kjøtt i mørke (keto, glutenfri) – Norsk husmannskost på sitt beste, eller for å sitere Kenneth; «Dette må være årets middag»!

Ofte benyttes høyrygg eller bog i sosekjøtt, men vi valgte selvsagt det feteste alternativtet, nemlig bibringe. Ikke la deg skremme av den høye andelen fett i gryta, er det keto så er det keto. Du får i deg masse sunt fett som metter godt og lenge.

Visste du forresten at Tighst.no har et veldig rikt utvalg krydder og salt til en veldig hyggelig pris?

Hva er sosekjøtt?

Sosekjøtt, eller kjøtt i mørke om du vil, er skikkelig tradisjonsmat. Det finnes mange oppskrifter, men felles er at det består av oksekjøtt som kokes mørt i kraft og jevnes til brunsaus. Ofte benyttes hvetemel for å lage brunsausen, men det trenger man overhode ikke! Det finnes mange fine alternativer for keto-vennlige og glutenfri fortykningsmidler, og den vi bruker desidert mest er xanthangum.

Riktig mengde er stikkordet her. Har du for lite i vil sausen ikke tykne nok, men har du for mye kan sausen bli «sleip» og udelikat. Hvis du opplever at sausen blir litt for tykk kan du ha i litt mer vann eller fløte.

Hva serverer man sosekjøtt med?

Sosekjøtt serveres normalt med poteter, og typisk tilbehør til sosekjøtt er dampet kål og/eller andre grønnsaker, og rørte tyttebær. Poteter er jo langt i fra «innafor» på et lavkarbo-kosthold. Nå er det sesong for gresskar igjen, og vi må si at bakt hokkaido var helt NYDELIG til denne retten. Hokkaido har samme melete og seige konsistens som poteter, altså den minner veldig om potet i teksturen, men smaker litt som søtpotet, bare ikke like sødmefylt. Man behøver ikke alltid erstatninger for poteter, men det er så godt å ha noe å trykke nedi sausen!

Andre ting som er godt til sosekjøtt er hjemmelaget tyttebærsyltetøy, aspargesbønner, eller andre grønnsaker du liker.

Sosekjøtt - Kjøtt i mørke (keto, glutenfri)
 
Skrevet av:
Serveringer: 4 - 5 porsjoner
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
  1. Krydre kjøttet med salt og pepper.
  2. Varm smør i en gryte og brun kjøttbitene godt i på alle sider. Gjør dette i flere omganger og legg de ferdigbrunede kjøttbitene til side.
  3. Grovhakk løk og brun løken i smøret.
  4. Ha kjøttet tilbake i gryta og heller over vann. Du skal IKKE kaste smøret.
  5. Tilsett laubærblad og nellikspiker og gi gryta et raskt oppkok.
  6. Skru ned temperaturen og la kjøttet småputre i 3 timer.
  7. Fisk ut kjøttbitene og hell fløte i kraften.
  8. Rør inn xanthangum og la putre til sausen tykner.
  9. Smak til med salt og pepper før du har kjøttet tilbake i gryta.
  10. La putre til alt er gjennomvarmt.
  11. Dryss over litt frysetørket rips og friske urter, for eksemper persille og server straks.
  12. Server gjerne med bakte eller kokte biter av hokkaido-gresskar eller sellerirot og aspargesbønner.
Næringsinnhold pr 100 gram:
Kcal: 216 - Fett: 18,8 - Karbohydrater: 0,5 - Protein: 11,2

 

One Comment

  1. Pingback: Hachee - tradisjonell nederlandsk biff- og løkgryte! (keto) - Fett & Forstand

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.