Asiatisk mat har vært et stort savn siden kostholdsomleggingen, og spesielt en av favorittene mine, nemlig chop suey! Nå brukes det jo endel sukker og stivelse i det asiatiske kjøkken, så vi har naturligvis ikke vært på kinesisk restaurant siden omleggingen i 2017. Men selvsagt kan man jo lage selv! Det er egentlig ikke mange grepene som skal til for å “lavkarbofisere” mange av disse rettene, og risen kan man jo enten sløyfe helt, eller erstatte med blomkålris. Idag bestemte jeg meg for å prøve meg på chop suey, og jeg må ærlig innrømme at jeg var litt smånervøs når jeg satte igang. Jeg har laget noe asiatisk mat, men er langt ifra “dreven” på den fronten. I tillegg er man jo vant med en viss standard fra restaurantene. Men det gikk heldigvis veldig bra, og jeg kan med stor entusiasme og glede introdusere vårt nyeste tilskudd til vår knippe samling Asiatiske oppskrifter – Lavkarbo Chop Suey!
- 5 ss Tamari (glutenfri soyasaus - finnes i allergihylla på matbutikker)
- 4 dl kylling-/hønsekraft eller buljong
- ¼ ts xanthan gum (fås på helsekost men kan byttes med ½ ts johannesbrødkjernemel)
- 1 ss Sukrin Gold
- 2 -3 ss sesamolje
- 1 stor chili (kan sløyfes)
- 2 fedd hvitløk
- 600 g lårfilet av kylling (eller kyllingfilet)
- 250 g sjampinjong
- ca 180 g løk
- 100 g gulrot (First Price sin har minst karbohydrater, 4,6 pr 100 g)
- 100 g aspargesbønner
- Kutt kjøttet i passe biter.
- Bland tamari og Sukrin Gold i en stor bolle, vend kyllingen i blandingen og sett kjølig i ca 30 minutter.
- Kutt grønnsaker i ønsket størrelse - passe store biter anbefales på løken da er lettest å lynsteke uten at de blir bløte.
- Ha buljong/kraft i en kjele.
- Sil soyasausen av kyllingen og tilsett denne i buljongen.
- Kok opp og rør inn xanthangum. Ikke fall for fristelsen å tilsette mer, den vil tykne når den får kokt en stund. La koke mens du forbereder resten.
- Lynstek kyllingen i wok med sesamolje. Hvis du ikke har wok bør du steke kjøttet og grønnsakene i omganger.
- Ha i champinjonger og stek videre i 3 - 4 minutter.
- Tilsett resten av grønnsakene og stek til løken er blank, sprø og uten råsmak.
- Hell sausen over grønnsaks-og kjøttblandingen, bland godt og server straks.
Pingback: Lynstekte grønnsaker & kylling i peanøttsaus (炒鸡块) - Kinesisk - Fett & Forstand