REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Pumpernickel! (keto, glutenfri) – Har du savnet disse saftige, småsyrlige og litt søte ferdigskivede brødene fra butikken? Nå kan du lage din egen keto-vennlige versjon, og nyte med god samvittighet! Noen kjenner de som «rugbrød», mens det originale navnet er pumpernickel.
Pumpernickel
Kommersiell pumpernickel, slik det lages idag, er nemlig langt fra keto-vennlig, og egentlig ikke spesielt sunt i andre kosthold heller, tross den grove teksturen og dype fargen. Se bare her hva det står om pumpernickel på Wikipedia: «I dag blir vanligvis prosessen ved å lage Pumpernickel forkortet ved at deigen tilsettes surdeig, gjær og malt. Siden denne fremgangsmåten gjør at mindre stivelse blir karamellisert, blir sukkersirup tilsatt som en erstatning.»
Vår versjon
Vår oppskrift på pumpernickel inneholder ingen korn, men kun keto-vennlige og glutenfri ingredienser. Brødet er dampet under folie, akkurat slik som klassisk pumpernickel blir laget. Når vi lager oppskrifter er det en del prøving og feiling involvert, og her er ingen unntak. Selv om brødet tar lang tid å lage er det viktig at det får stå og godgjøre seg i ovnen i vannbad i 8 timer. Brødet forandret seg drastisk i løpet av disse timene, og sluttresultatet taler for seg selv.
- 150 g linfrø
- 150 g pekannøtter eller valnøtter
- 25 g pofiber
- 25 g fiberhusk
- 2 egg
- 2 dl vann
- 2 ss olivenolje
- ½ dl Sukrinsirup Gold
- ½ dl eplecidereddik
- ½ ts salt
- 1 ts bakepulver
- Forvarm ovnen til 150 grader.
- Knus linfrø og pekannøtter til mel.
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene først.
- Tilsett de våte ingrediensene og bland godt.
- La deigen svelle i 10 minutter.
- Ha deigen over i en liten brødform kledd med bakepapir.
- Kle hele formen med aluminumsfolie.
- Ha brødformen i en ildfast form, og fyll vann til halve brødformen er dekt.
- Sett i ovnen og la brødet dampe under aluminiumsfolien i 8 timer. Avkjøl på rist.
Regner med at aluminiumsfolien har noe med varmeledning å gjøre, i tillegg til å stenge inne dampen. Har det da noe å si om man bruker brødform i silikon og ikke i glass?
Lurer også på hvilket verktøy som knuser frø og nøtter best til mel. Jeg brukte blender, men da ble nederste delen av massen varm og deigete. Vil bruk av kniver i kjøkkenmaskin være bedre?
Laget dette brødet med stor suksess – ble nesten som på bildene 😀vet ikke heelt om jeg gjorde det riktig mtp alufolien. Jeg pakka den rundt forma før jeg satte den i vannbad. Burde jeg hatt folien over den ildfaste forma i stedet?
Hei 🙂 rundt brødformen 🙂
Skal man ha kokende vann i den ildfaste forma?
Ja det kan man godt gjøre 🙂