Spørsmål og Svar

Spørsmål og Svar

Kan jeg bruke Pofiber eller andre typer mel enn Havrefiber?

Svar:

  • Kunn havrefiber er havrefiber. På engelsk heter det «oat fiber». Står det «fiber havre», «oat bran», «Havrekli», «Havremel», osv. Da dette IKKE havrefiber og kan IKKE byttes ut med havrefiber.
  • Altså ALT som heter noe med «Havre» eller «Oat» uten ordet «fiber» eller «fibre» bak, så er det altså ikke havrefiber, og dermed ikke keto/lk ♡
  • Havrefiber er keto/lk fordi det er rent fiber. Fiber tas ikke opp som næring av kroppen.
  • Havrefiber kan ikke byttes ut med noe annet og få samme resultat i oppskriftene vi har lager med havrefiber. Dette skal stå beskrevet i hovedinnlegg til hver oppskrift. Har du ikke havrefiber så velg gjerne noen av våre andre fantastiske bakverk på bloggen som er uten havrefiber. Vi har maaaaange!

 

Hvor får jeg tak i Havrefiber?

Svar:

  • Tights er per dags dato den eneste leverandøren av havrefiber i Norge. Grunnen til at du ikke får det opp når du søker på tights sine sider er at de er tomme på lager og da kommer ikke produktet opp på søk. Googler du derimot «havrefiber tights» så kommet du til produktet. Har de det på lager så står det «på lager». Er de tomme står det «tomt på lager».

 

Når tid tights får produktet inn igjen er ikke noe vi rår over eller vet.

Svar:

  • Du får bestilt oat fiber fra utlandet, men de har høyst sannsynlig noe annen tekstur enn den fra Tights så resultatet blir kanskje ikke akkurat det samme.
  • Du får kjøpt oat fiber fra IHerb som heter «NuNaturals Oat Fiber» – denne har vi brukt tidligere og den har noe annen konsistens enn den fra Tights. Den minner litt mer om Pofiber og har en veldig mild smak av havre.

 

Bruker dere noe for å få lapskausen brun?

Svar:

  • Nei, fordi gresskaret i seg selv gir nydelig dyp gul/ oransje farge.

 

Finnes det oppskrift på brød uten pofiber og havrefiber

Svar:

 

Smelter dere alltid mozzarellaen osten før den tilsettes resten?

Svar:

  • Alternativ 1: Ja, det gjør vi, 2 min i microen og så blander vi den i blandekummen i kjøkkenmaskinen på maks hastighet til den er opprevet og blandet inn i deigen.

 

  • Alternativ 2: Ta mozzarellaen del den gjerne i fire og putt bitene i enten mixmaster eller food prosessoren evt blender og bland inn med det våte. Det blir en noe annen konstistens men det går helt fint.

 

Kan jeg bruke havremel?

Svar:

  • Nei, det kan du ikke fordi havremel er ikke lavkarbo eller keto.

 

 

Gelégodis. Hva slags sukker kan jeg rulle bitene i for å få seigmann ‘feelingen’

Svar:

 

Hvor finner jeg oppskriftene?

Svar:

  • Alle oppskriftene til Fett & Forstand finner du HER

 

Hvorfor gjær i oppskriftene?

Svar:

  • Gjæren er tilsatt fordi den sammen med Tagatesse, som inneholder inulin, vil aktivere gjæren og gi en liten boost, men viktigst av alt tilføyer den smak og gir en følelse av hvetebakst! Man vil imidlertid ikke få samme effekt av gjærene alene som i hvetebakst, derfor har vi i tillegg bakepulver og natron i deigen.

Deigen til brødet/bollene/rundstykkene ble bare klissete. Var umulig å forme. Har du noen tips?

Svar:

  • Det du kan gjøre for å unngå at det blir vanskelig å forme deigen, er å ta enten olje på hendene eller litt smør på hendene så blir det mye kjekkere og forme både boller og brød.

 

Når du bruker havrefiberbrød oppskriften til pizza bunn. Forsteiker dere bunne først eller, og eventuelt hvor lenge og ved hvilken temperatur?

Svar:

  • Når du skal lage pizzabunn med havrefiber så, forsteiker du den utkjevlede deigen i 10 minutter på 180 grader.

 

Kan man fryse ned tagliatellen? Eventuelt hvor lenge holder den seg i kjøleskap?

Svar:

  • Ja, det kan du. Enten så kan du fryse den i porsjons pakker eller så kan du fryse den sammen med sausen i porsjons pakker så har du til flere måltider.

 

Hvor får jeg tak i Fibrex og Pofiber?

Svar:

  • Pofiber og Fibrex kan du finne på helsekost, som sunnkost men også enkelte matvarebutikker i allergihyllen. Vi kjøper det på sunnkost eller tights.no sine, sunnrask produkter Potetfiber og Physillum husk

 

Hvor mange karbohydrater er det i hver Daim-rute?

Svar:

  • I hver Daim-rute er det 0,20 gram karbohydrater per rute.

 

 

Kan man bruke Xylitol i bakst?

Svar:

  • Ja det kan man, men vær forsiktig med å bruke xylitol om du har dyr.
  • Xylitol er supergiftig for bla, hunder og katter. Ikke store mengden som skal til.

 

 

Hvilken ost kan man bruke til bondebrødet?

Svar:

  • Ost som er mest brukt hos oss er er Mozzarella, Mascarpone og Tine kremost naturell
  • Men du kan bruke også mozzarella revet og egentlig den osten du selv foretrekker, men vi har funnet ut at de første ostene er de vi liker best å bruke.

 

 

Er disse posene med havrefiber innafor?

Svar:

  • Ja, det er de og du kan kjøpe de på Iherb, det kan da selvfølgelig bli en del dyrere, men disse er Havrefiber, de vil gi en litt annen konsistens, men det er det samme som havrefiber.

 

 

Kan en bruke havregryn istedenfor havrefiber?

Svar:

  • Nei, det kan man ikke siden. Skal du bake superfiberbrødet, og ikke har havrefiber så har vi mange andre brød man kan bake til man får tak i havrefiber.

 

 

 

Hvor finner jeg Bondebrød?

Svar:

 

 

Er Havrefiber et glutenfritt mel produkt?

Svar:

  • Havrefiber er naturlig glutenfritt – om det finnes spor av gluten i produksjonen av havrefiber vet jeg ikke, men det kan nok leverandør svare på.

 

 

Hva er forskjellen på Pofiber og Fibrex?

Svar:

  • Pofiber er for fylde og luftighet og Fiberhusken er for bindingen.

 

 

Noe annet jeg kan bruke istedenfor Tagatesse i bondebrød?

Svar:

 

Hva slags type sjokolade bruker dere på Twix kjeksene?

Svar:

Har vi Næringsinnhold på oppskriftene våre?

Svar:

  • Nei, på bloggen har vi ikke det, men du kan få næringsinnholdet på alle av Fett & Forstand sine oppskrifter via en app som heter Abel, og i tillegg kan logge maten din og treningen din. Det koster deg 299,- i måneden.

 

Hvordan tilberedes Hokkaido gresskar?

Svar:

  • Alternativ 1 – Vi tilbereder gresskar fries i ovnen med litt salt over og olivenolje.
  • Alternativ 2 – Gresskarstappe/mos så koker vi det til det blir mørt i lag med for eksempel andre grønnsaker om du måtte ønske det så bruker vi bare håndblenderen og moser det og tilsetter eventuelt salt og pepper og det vi syns er godt av krydder.

 

 

Hva er næringsinnholdet på Hokkaido Gresskar?

Svar:

  • Hokkaido gresskaret har 1,7 gram karbohydrater per 100 gram.
  • Mer informasjon om næringsinnholdet i Hokkaido finner du her ß

 

Pinnekjøtt til middag, hva har man som tilbehør?

Svar:

  • Blomkålmos.
  • Hjemmelaget surkål – Fett & Forstand sin hjemmelagde surkål-.
  • Knutekålstappe.
  • Fløtegratinert Sellerirot.

Er det vanlig at knekkebrødene er litt myke mens de er varme?

Svar:

  • Ja det kan de være, hvis ikke kan du steke de en smule lengre tips: la de avkjøle sammen med ovnen. Det gjør du ved å slå av ovnen å legge en gryteklut imellom døren på ovnen så den er på gløtt
  • Og du kan la dem kjøle på rist overnatta også.
  • Du kan la de ettersteke de på varmluft på 160 grader.

 

Hva kan gjøres med gresskar frø, kan man bruke dem til noe?

Svar:

  • Ja det kan du, du kan enten kandisere dem som vi har gjort HER.
  • Eller du kan drysse over smeltet smør og gni godt inn, litt salt og 150°C i 50 minutter. Som også er veldig godt.

 

Skal lage troika, men jeg har ikke tagatesse, er det noe annet jeg kan bruke istedenfor?

Svar:

  • I den oppskriften kan du bruke den søtningen du vil, men husk at tagatesse er dobbelt så søtt som for eksempel Sukrin Gold.

 

Hva er søtningsforholdet på de forskjellige søtningene?

Svar:

 

Flatbrødoppskrifta, men mangler linfrø. Kan det erstattes med noe anna?

Svar:

  • Mer av det andre skal gå bra.

 

Flatbrødet, hvordan oppbevarer man de, eventuelt kan man fryse de?

Svar:

  • Å fryse de anbefales ikke, da de kan risikere å bli bløtes når de tines.
  • Det beste er å lagre de i en kakeboks av metall, så kan de være holdbare i ukesvis.

 

 

Hvilken Kjøkkenmaskin bruker Fett & Forstand?

Svar:

  • Vi bruker Kenwood Major Titanium eller Chef som nå serien heter tror jeg, er ikke sikker på dette siden jeg ikke har fulgt spesielt med på den fronten, vi kjøpte den for 6 år siden, men like god i dag. Lang holdbarhet og tåler veldig mye juling, varer i årevis og mye godt tilbehør, så vi er veldig fornøyde med Kenwood.

 

 

Hvordan smelte fersk mozzarella når man ikke har mikrobølgeovn?

Svar:

  • Om du ikke har micro så kan du gjerne smelte mozzarellaen i en kasserolle, men bare pass på at den ikke blir brun i kantene eller svir seg. Da kan det blir noe ubehagelig å tygge det om du skulle støte på en knallhard ostebit.
  • Eller du kan bruke en non stick kjele på svak eller medium varme.

 

Hvor kjøpes Hampfrø?

Svar:

 

Kan man bruke noe annet enn fiberhusk? Feks. kruskakli på knekkebrødene man lager i micro.

Svar:

  • Nei, desverre. Fiberhusk er det som binder knekkebrødene sammen.

 

 

Hvor kan jeg handle isomalt?

Svar:

  • Isomalt får du kjøpt på for eksempel Søstrene Grene.
  • Eller det kan bestilles på nettbutikker som for eksempel no eller kinsarvik.no

 

Hva anbefaler dere som erstatter for eggehvite som for eksempel i brødoppskriftene?

Svar:

  • Linfrømel, men eggehvite = hele linfrø.

 

  • Måletabell: 1 egg = 1,5 dl vann + 2 ss linfrø.

2 egg = 3 dl vann + 4 ss linfrø.

3 egg = 4,5 dl vann + 6 ss linfrø.

4 egg = 6 dl vann + 8 ss linfrø.

  • Kok vann og linfrø i 5 min
  • Sil av så mye du kan fra frøene og bruk hviten som erstatning for egg.
  • OBS: Linfrøhvite stivner ikke på samme måte som egg, så du kan ikke lage eggerøre av det eller bruke det som paifyll, men det gir en fin saftighet i f. eks kakedeiger.
  • Aquafaba (kikertlake) er best ifm eggehvite, men det er ikke keto? Går an å bruke chiafrø + vann, gelatinpulver og natron + eddik også.
  • Kikert er ikke keto da det er belgfrukt, men litt ifm kikertvann. Ca. 2,5 g kh pr. 100 g.

 

 

 

Stekes Superfiber brødene på varmluft eller over-/undervarme?

Svar:

  • Brødene stekes i ovnen på vanlig over- og undervarme.

 

Går man ned i vekt på havre fiber?

Svar:

  • Havrefiber er kalorifattig, og inneholder ingen karbohydrater kroppen nyttiggjør seg av. Forskning har vist at havrefiber kan virke blodsukkerregulerende og er bra for mage og tarm.

 

 

Søtning, bruksområder og søtningsgrad?

Svar:

  • Vi deler søtningsmidlene inn i to grupper: sukkeralkoholerog søtningsstoff.

 

  • Sukkeralkoholerer energigivende søtningsmidler og inkluderer sukrin, sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenert glukosesirup og fruktose. De gir ulik mengde kalorier og grad av blodsukkerstigning, se tabell under. Unntaket er sukrin (erytritol), som er en sukkeralkohol, men som ikke gir blodsukkerstigning.

 

  • Søtningsstoffer ikke energigivende søtningsmidler, også kalt intense søtstoffer. Dette inkluderer acesulfam K, aspartam, cyklamat, sakkarin, sukralose og stevia. I og med at de ikke er energigivende gir de heller ikke blodsukkerstigning.

 

  • Alle de energifattige søtningsstoffene har en kraftig søtningseffekt og gir ingen eller lite energi og heller ikke økning i blodsukkeret. De energigivende søtningsstoffene gir blodsukkerstigning og en del kalorier. Både vanlig sukker, fruktose og sukkeralkoholene (som slutter på – ol) gir 2,5- 4 kalorier per gram. Når det gjelder fruktose bør du ikke spise mer enn 30 gram daglig, som utgjør ca. 3 ss.

 

 

 

 

Navn Bruksområder Søtningsgrad vs sukker Gir det blodsukkerstigning? Enegiinnhold
Sukrin

 

Kan brukes til baking, i grøt, på bær eller eggedosis. 1,5 ts = 1ts sukker Nei
Sukrin Gold

 

Baking, på bær, yoghurt*, hampgrøt, kan også brukes i varm drikke. 1 ts = 1 ts sukker Skal ikke gi blodsukkerstigning
SukrinMelis

 

Baking, Drikke, ulike kremer, glasur og eggedosis. 1 ts = 1 ts sukker Nei
Sukrin:1

 

Som vanlig sukker. 1 ts = 1 ts sukker Nei
Sukrin +

 

I bakverk og kaker, varme drikker, og som vanlig strøsukker. 1/2 ts = 1 ts sukker Nei
Tagatesse

 

Gjerbakst*, varm og kald drikke og kaker. 1/2 ts = 1 ts sukker Kan gi noe blodsukkerstigning
Canderel

Sukralose

I varm og kald drikke. 1 ts = 1 ts sukker Nei
Natreen strø

 

Bakverk, varme drikker. 1 ts = 1 ts sukker Skal ikke gi blodsukkerstigning
Sukrin Sirup Gold

 

Topping over, cottage cheese, hampfrøgrøt, bær. Kan brukes der du ellers ville brukt honning eller sirup i bakst og mat laging. 1 ts = 1 ts sukker Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker
Stevia Dråper

 

Smakstilsetting i varme og kalde drikker. 6 dråper = 1 ts sukker

 

 

Nei
Natreen Flytende Bakverk 8 dråper = 1 ts sukker

 

1 1/2 ts = 1 dl sukker

Minimalt

 

 

 

Glykemisk indeks?

Svar:

  • Glykemisk indeks for et helt måltid Glykemisk indeks til en enkelt matvare er ikke det samme som den glykemiske indeksen til et måltid. Det er flere faktorer som spiller inn på den glykemiske indeksen til et måltid.
  • Mengde fett i måltidet (mer fett gir lavere GI)
  • Mengde protein i måltidet (mer protein gir lavere GI)
  • Matvarens konsistens (fast føde gir lavere GI enn flytende)
  • Matens struktur og partikkelstørrelse (grovt, uraffinert gir lavere GI enn fint, raffinert)
  • Tilberedningsmåte (rått gir lavere enn kokt og findelt/most)
  • Innhold av kostfiber, spesielt geldannende fibrer (bl.a pektin) (mer fiber gir lavere GI)
  • Industriell bearbeiding (bearbeiding gir ofte høyere GI)

 

Jeg syns det er vanskelig og tungvindt å regne ut næringsinnhold på oppskriftene!

Svar:

  • Vil du ha Fett & Forstands oppskrifter med næringsinnhold, kan du registrere deg her om du vil ha det ferdig oppsatt og slippe å regne dette ut selv.

 

Kan man lage dette hvitløksbrødet uten Pofiber?

Svar:

  • Ja du kan ha havrefiber i det for eksempel, men da må du gjerne ha i 10 gram mer enn det står i oppskriften.

 

Kan jeg bytte ut mandelmel med sesammel i deres landbrød oppskrift?

Svar:

  • Ja det kan du, men det anbefales å lage oppskriftene som det står skrevet.

 

Kan jeg bytte ut ølen i saltstengene?

Svar:

  • Ja du kan bytte den ut med litt vann og litt tagatesse, eller så kan du om så bruke farris.

 

 

Denne whey protein isolate hvor kjøper dere det?

Svar:

 

Hvor kan jeg regne ut næringsinnhold?

Svar:

Opphavsrett og kommersiell bruk

Alt av bilder og tekst på denne siden er beskyttet av opphavsrett til åndsverk. Oppskriftene er utviklet av Fett & Forstand. Dersom en oppskrift er basert på eller inspirert av andre vil det fremkomme klart i hovedinnlegget.

All kommersiell bruk av oppskrifter funnet på denne bloggen skal avtales med Fett & Forstand. Deling av våre oppskrifter på egen nettside er velkommen men vi setter stor pris på at opphavet krediteres.

3 Comments

  1. Jorunn Nilsen

    Hei! Jeg skal lage polarbrød, men har ikke riktig søtning. Det er jo gjær i deigen, så skjønner jeg ikke kan bruke f eks sukrin gold. Vil det da fungere å bruke f eks 1-2 ts vanlig sukker i deigen? Så skal jeg få bestilt riktig sukker til neste gang 😉

  2. Vet dere hva havrefiber er på spansk ? Jeg finner ikke bilde av baksiden på melet fra tights så jeg kan ikke få sammenlignet innholdet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.