Dette innlegget inneholder reklame (mer informasjon på slutten av innlegget under oppskriftskortet)
Kerstkransjes (Små Julekranser – Keto, Sukkerfri) – Kerstkransjer er Nederlandske lyse småkaker eller annen godteri formet som små kranser som gjerne henges i juletreet. Fra wikipedia (oversatt til Norsk): “En julekrans er en rund kjeks eller godbit i form av en krans. I juletiden i Nederland blir julekranser hengt på juletreet. Julekranser kan lages av en rekke ingredienser: kakedeig med et dryss mandler i skiver, godteri eller sukkerperler, sjokolade og evt. drysset med kakestrø”.
Jeg husker disse godt fra jeg var liten. Vi brukte å få tilsendt en kasse med julemat og godteri fra familien vår i Nederland. Det var den aller beste julegaven vi kunne få, for den var alltid stappfull av spennende mat og godteri og kaker som vi ikke hadde i Norge. Jeg husker blant annet kanelstang, et semihardt slikkeri med kanelsmak, og spiselig papir, for å nevne noen. Og selvsagt disse søte kransene som alltid hang og fristet på juletreet. Jeg tror de stort sett unnslapp, for vi fikk jo lov å spise de til slutt!
Vår keto-oppskrift på kerstkransjes er basert på vår allsidige lyse småkakedeig, og tilsatt revet sitronskall, tradisjon tro. Vi har pyntet med sukkerfri sjokolade, frysetørkede bringebær, pistasjnøtter og melisglasur. Her er det bare fantasien som setter grenser!
Kerstkransjes er ikke den eneste Nederlandske jule-oppskriften som kommer i vår adventskalender, du kan vente deg flere herligheter fra min fars hjemland. Vi lover, du kommer til å elske de! Kom du i julestemning? Sjekk gjerne ut våre jule-oppskrifter! Flere kommer, så følg gjerne med på vår Adventskalender i vår Facebookgruppe og Instagram!
- 120 g mandelmel (vanlig)
- 20 g fettredusert mandelmel
- 50 g Sukrinmelis
- 25 g monster tagasøtt, Finesse Bakesukker (finknuses i blender)
- 100 g romtemperert smør
- ¼ ts xanthangum
- 0,5 ts vaniljeekstrakt eller 3-4 dråper vaniljeessens (kan sløyfes)
- Finrevet sitronskall, ca ½ ss
- 1 ts bakepulver
- Forvarm ovnen til 170°C.
- Finknus Finesse i blender eller lignende.
- Pisk Sukrinmelis, Finesse og smør godt sammen.
- Ha i resterende ingredienser.
- Deigen er veldig bløt, så om du syns det er lettere å jobbe med kan du godt ha den i kjøleskapet et par timer før du jobber med den.
- Kjevle deigen i ca 3 mm tykkelse og trykk ut kjeksene. Deigen er ganske skjør så det kan hende du må trykke ut en og en og overføre til stekebrettet etterhvert. Et flatt stekeredskap hjelper på. Behold gjerne utstikkerformen på mens du overfører det til stekebrettet.
- Stek på nest nederste rille i 10 - 14 minutter, til kjeksene såvidt begynner å bli gylden.
- Kakene er ekstremt løse og skjøre rett etter de kommer ut av ovnen, så la de avkjøle helt på stekebrettet før du flytter de over på rist.
- La avkjøle godt før servering. Jo lengre de står, jo mer porøs blir de.
Disse er helt fantastiske, og det blir ikke lenger jul uten dem, basta! Jeg lager dem som litt tykkere, runde kjeks. Deigen kan være litt vanskelig å jobbe med, så jeg bare ruller kuler som jeg trykker flate.
Pingback: Fett & Forstands Juleguide - komplett liste over juleoppskrifter og tilbehørstips! - Fett & Forstand
Pingback: Ontbijtkoek - Nederlandsk Frokostkake (Keto, Sukkerfri) - Fett & Forstand