Har du hørt om «Everything Bagel Seasoning»? Det er visst en greie i USA, og jeg har alltid hatt lyst å prøve det! Det er laget av en blanding av de mest brukte toppingene på bagels, derav navnet «Everything Bagel Seasoning» – eller «Litt-av-alt topping til bagels», om du vil. Den ble visst til en gang på 80 tallet av en mann ved navn David Gussin. Han jobbet på et bakeri og brukte å kostet opp alle smulene etter bagels produksjon som han deretter samlet det i en krukke. Han skal deretter ha overbeviste eieren av eieren av bakeriet å bruke det på bagels. Man kan jo trygt si at det ble en stor-hit!
Blandingen består som sagt av en blanding av de mest populære bagels toppingene; sesamfrø, valmuefrø, løkflak og hvitløkflak. Jeg har lenge hatt lyst å prøve denne, men har til dags dato ikke funnet hverken løkflak eller hvitløkflak noen steder. Løsningen ble å lage det selv! Fremgangsmåten er såre enken: Kutt 1 løk i ca 3 mm tykkelse, og 3 – 4 fedd hvitløk i 1 mm tykkelse. Ha på et bakepapirkledd stekebrett, godt separert så de ikke «dynger seg» oppå hverandre, da vil de nemlig tørke mye saktere. Nå er det bare å hive de i ovnen på 70°C i ca 8 timer. De første timene bør du tørke vekk damp fra ovnsdøra innvendig. Sjekk og snu innimellom. Hvitløken blir ferdig fortere enn løken. Når du kan knekke hvitløken er den klar. Voila! Knus opp og oppbevar i et lufttett glass eller lignende.
- 1 ss hvite sesamfrø
- 1 ss sorte sesamfrø (du kan bruke bare hvite om du ikke får tak i sorte)
- 2 ss valmuefrø
- 1,5 ss knuste løkflak
- 1 ss knuste hvitløkflak
- ½ ss flaksalt, eller grovkvernet salt
- Bland alt og ha over i en lufttett glasskrukke eller lignende.
Pingback: Lavkarbo Bagels! - med "Everything Bagel Seasoning" - Fett & Forstand