REKLAME – Denne oppskriften er laget i samarbeid med- og inneholder linker til Tights.no
Fiskeboller i karrisaus! (Keto, glutenfri) – En skikkelig kjent og kjær norsk retromiddag gjort keto med hjemmelagde fiskeboller og en deilig glutenfri karrisaus.
Fiskeboller i karrisaus – retromiddagen de aller fleste kjenner!
Fiskeboller gjorde sitt inntog på norske middagsbort på 70-tallet og er fremdeles en kjent og kjær favoritt på middagsbordet i det ganske land. Enten du liker den i hvitsaus eller karrisaus, med råkost eller med koke gulrøtter, med eller uten bacon og/eller terteskjell. Typisk serveres fiskeboller i karrisaus med det overnevnte, samt med poteter. .Dessverre er ikke poteter keto, men det finnes alternativer. Noe av det beste med fiskeboller i karrisaus er nemlig i følge oss å knuse poteten i sausen. Istedenfor poteter kan du gjerne servere retten med dampet eller koke gresskar eller sellerirot.
Hjemmelagde fiskeboller!
Fiskeboller du får kjøpt i butikken inneholder dessverre en del ingredienser som ikke er særlig lavkarbo. Dessuten inneholder mange merker veldig lite fisk i forhold til fyllstoffer. Våre hjemmelagde keto fiskeboller inneholder få ingredienser og massevis av fisk. Vi var så heldige å få tak i hysefilet i ferskvaredisken på vår lokale Eurospar, og dermed måtte vi bare eksperimentere frem en ny oppskrift på fiskeboller, uten for mye mikk-makk. Det er nok mye takket være fisketypen hyse at resultatet blir så bra. Hyse inneholder nemlig naturlig mye «limstoff», noe som bidrar til at fiskebollene henger så godt sammen og får en sånn deilig konsistens.
Hyse og andre fisketyper!
Også kaldt kolje på østlandet er en ypperlig fisk å bruke i fiskekaker og fiskeboller. Du kan gjerne bruke det i kombinasjon med andre fisketyper. Lyr er også en super fisk til fiskefarse. I butikkjøpte fiskefarseprodukter finner man ofte en fiskesort som heter Vassild. Denne fisken ble i gamledager regnet som en u-fisk og dessverre henger ryktet på enda. Dermed er ikke vassild å oppdrive i noen særlig grad i matbutikkene, men kjenner du noen som fisker og får denne på kroken så er den ypperlig å bruke i fiskeboller.
Tips til vellykkede fiskeboller
- Bruk helst fersk fisk om du har. Du kan også bruke frossen fisk, men da må du sørge for å få med tine-vannet i farsen. Dette etter tips fra en god venn av familien som vi ser på som selveste fiskekake-kongen!
- Alle ingrediensene bør holde samme temperatur – helst kjøleskapskaldt.
- Puls i små intervaller og ikke la det gå varmgang i farsen.
- Spe det våte i en tynn stråle.
- Ha litt vann på hendene når du former fiskebollene.
- Steketid avhenger av størrelsen på fiskebollene – våre er omtrent like store som de man får kjøpt på butikken. De skal kun forsteke og koker videre i karrisausen.
Husmannskost
Her finner du flere oppskrifter på keto-vennlig husmannskost.
- 750 g hysefilet (også kaldt kolje - se hovedinnlegg for tips)
- 2 dl fløte
- 2 egg (s/m)
- 1,5 - 2 ts salt
- ½ ts muskatnøtt
- ¼ ts muskatblomme (kan sløyfes)
- ½ ts hvitpepper
Karrisaus
- 3 dl fløte
- 3 dl fiskekraft
- 1 - 2 ts karri (kan byttes ut med ¼ ts muskatnøtt for hvitsaus)
- ¼ ts xanthangum
- saltog pepper etter smak
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Skjær fiskefilet i middels store terninger.
- Rør sammen egg, fløte, muskatnøtt, muskatblomme og hvitpepper.
- Puls fisketerningene sammen med salt til det meste er godt kvernet.
- Hell fløteblandingen i fisken i en tynn stråle mens du pulser.
- Puls til du får en fin, jevn deig. Ikke puls for mye eller for lenge for da går det varmgang i farsen.
- Form fiskebollene og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.
- Forstek i ovnen i ca 10 - 15 minutter avhengig av størrelsen.
Karrisaus
- Ha fløte og fiskekraft i en kjele og gi et oppkok.
- Smak til med salt, pepper og karri.
- Rør inn xanthangum og la småputre til sausen tykner.
- Ha fiskebollene i sausen og la småputre i ca 10 minutter.