Cauliflower cheese. Eller ostegratinert blomkål om du vil. En rett min halvt Britiske mor har laget så lenge jeg kan huske, og en av mine favoritter hva tilbehør angår. Orginalt er cauliflower cheese en rett basert på ostesaus av klassisk hvitsaus laget av hvetemel og melk, og dermed alt annet enn lavkarbovennlig. Jeg fikk så utrolig lyst på det igår, og dermed tryllet vi fram en variant vi på lavkarbo kan spise med god samvittighet! Sausen er noe tynnere enn orginalen da jeg valgte å utelate fortykningsmiddel i fare for å ødelegge den deilige ostesmaken. Til gjengjend smaker den supergodt, med sin ultraostete ostesaus, og er om jeg tør påstå ENDA bedre enn sin karbohydratrike mor! Om du likevel ønsker en litt tykkere saus kan du godt ha i litt xanthangummi eller johannesbrødkjernemel. Denne retten passer som tilbehør til det meste. Kanskje prøve den sammen med champinjongfylt kyllingfilet?
- 1 blomkål (ca 500 g)
- 100 g smøreost naturell (eller med smak for spennende variasjon)
- 150 g revet ost
- 2 dl fløte
- ¼ ts muskatnøtt (kan sløyfes)
- Salt og pepper etter smak
- 60 g mandelmel eller mandler (ikke fettredusert type)
- 30 g revet ost
- Forvarm ovnen til 220°C
- Bryt blomkålen i mindre buketter.
- Kok opp vann med litt salt.
- Ha blomkålbukettene i og la koke i 5 minutter.
- Sil av vannet.
- Smelt smør i en kjele.
- Tilsett fløte og gi et raskt oppkok.
- Ta kjelen av plata og slå av varmen.
- Pisk inn smøreost.
- Vend inn revet ost til det har smeltet og blandet seg godt inn i sausen. Hvis osten ikke smelter helt kan du ha kjelen tilbake på plata uten å slå på varmen igjen. For mye varme vil nemlig ødelegge sausen og gi en kornete konsistens istedenfor silkemyk som vi er ute etter her.
- Vend blomkålbukettene i sausen og ha over i en ildfast form.
- Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
- Knus sammen mandelmel og ost og strø på toppen.
- Stekes på midterste rille i 20 - 25 minutter.
Hei,
Det står ikke oppgitt i oppskriften hvor mye smør.
Fin blogg – digger dere.