Vår lavkarbo cottage pie, eller hyrdepai om du vil, ble til etter et rydde-raid i kjøleskapet. Mosen er beriket med ost og eggeplomme, som gir den tekstur og en deilig «skorpe». Jeg har brukt gulrot i mosen for jeg syns det gir en god smak. Vi er opptatt av at dette er en livsstilendring og spiser dermed gulrøtter av og til, men det kan selvsagt sløyes (First Price sine gulrøtter har 4,6 g kh pr 100 g). Pssst: visste du at det som skiller Cottage pie og Shepherd’s pie er kjøttet? Førstnevnte er gjerne laget med storfe mens Shepherd’s pie er laget med lammekjøtt.
- 700 g rotgrønnsaker (jeg brukte 500 g sellerirot, 100 g gulrot og 100 g brokkolistilk)
- 30 g smør + litt til damping.
- 4 ss fløte
- 150 g revet ost
- ½ ts muskat
- 2 eggeplommer
- salt og pepper etter smak
Kjøttfyll
- 400 g kjøttdeig
- 100 g bacon
- 130 g paprika
- 150 g løk
- 1 - 2 stk chili (kan sløyfes)
- 2 fedd hvitløk
- 150 g sjampinjong
- 50 g stangselleri
- 15 g purreløk
- 50 g tomatpurè
- 390 g hakkede tomater (Eldorado)
- 2 ss Tamari eller soyasaus
- 1 ts løkpulver
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts rosmarin
- 1 ts timian
- Skrell og kutt grønnsakene i terninger.
- Damp grønnsakene sammen med litt smør og salt til de er møre. Bruk gjerne damprist eller lignende. Det er viktig at de ikke koker i vann, da trekker de nemlig for mye væske og du risikerer å få en suppete mos.
- Mos sammen med ost, fløte, smør og krydder til det er helt glatt (Bruk foodprosessor eller en god blender/stavmikser).
- Rør inn eggeplommene til slutt.
Kjøttfyll
- Forvarm ovn til 200°C.
- Kutt grønnsaker i passe biter.
- Stek bacon og ha deretter i kjøttdeig.
- Stek til kjøttet er gjennomstekt og ha deretter i grønnsakene.
- Stek til grønnsakene er møre og ha i resten av ingrediensene.
- Smak til med salt og pepper og la småputre i ca 10 minutter.
- Ha over i en ildfast form og fordel toppingen på.
- Stek midt i ovnene i ca 25 minutter, eller til toppen begynner å bli gylden.