Siden vi feirer påske på forskudd idag var det langtidsstekt lammelår som sto på menyen 🙂
Vi elsker de tradisjonelle smakene, men vi elsker også å utforske nye 🙂 Her er oppkriften på lammelår Fett & Forstand style, servert med smørdampet grønnsaksmedely, urtesmør, champinjongstuing og sjy med tyttebær.
Langstekt lammelår med urte- og valnøttskorpe
- 4-5 fedd hvitløk.
- 6-8 ss valgfrie urter (vi brukte tørket oregano, persille og basilikum og rosmarin).
- 1-2 dl olivenolje.
- salt og pepper.
- en god håndfull valnøtter.
Champinjongstuing.
- 50 g smør til steking.
- 250 g champinjonger.
- 1,5 dl fløte.
- 125 g valgfri kremost (vi bruket Tine Kremgo med Urter).
- salt, pepper.
- 2-3 bunter finhakket persille.
Urtesmør.
- 200g smør.
- 2 fedd hvitløk.
- urter etter smak (vi brukte timian, persille og rosmarin)
- salt.
- Bland alt, ha i ønsket form og avkjøl.
- Stikk hull og ha i hvitløk.
- Bland olivenolje og valgfri urter og dekk låret med blandingen.
- La stå kjølig over natten.
- Stekes på midterste rille på 80°c i 7 timer. Etter halve steketiden kan du ha på hakkede valnøtter. Bruk gjerne steketermometer.
- Liker du lammelåret med rød kjerne skal den ha en kjernetemperatur på på 65°C, for rosa kjerne 70°C og gjennomstekt 76°C.
- Du kan også øke temperaturen til 160-180g de siste 20-30 minuttene for en sprøere skorpe, men pass godt på så lammelåret ikke blir overstekt 🙂
Champingnonstuing
- Kutt champinjonger i båter og stek på medium varme.
- Når champinjongene er gylden heller du over fløten og kremosten.
- Varm opp under omrøring til kremosten er helt oppløst og sausen såvitt begynner å puttre.
- Smak til med salt, pepper og finhakket persille.
- Slå av plata men la panna stå. Når sausen har "satt seg" er den kremete og tykk.
Pingback: Lavkarbo Tzatziki! - Smak av Hellas - Fett & Forstand