Fett & Forstands Magiske Metriske Melbakst !

Laget med linfrømel.
Laget med mandelmel.
Søt versjon – Sjokoladeboller.

Alle gode ting er… 1!!!!
Denne superenkle og supergode oppskriften gir 3- 4 rundstykker eller boller! Gang den opp så mange ganger du vil, den er superenkel å huske. Jeg har laget den i to varianter, en for brødmat og en for søtbakst 🙂

Fett & Forstands Magiske Metriske Melbakst !
 
Skrevet av:
Ingredienser:

Brødmat
  • 1 hg (100g) mandelmel*.
  • 1 eggehvite.
  • 1 ss fiberhusk.
  • 1 strøken ts natron.
  • 1 klype salt.
  • 1 cl (10 ml) eplecidereddik/hvitvineddik/sitronsaft.
  • 1 dl kokende vann.

Søtbakst
  • 1 hg (100g) mandelmel*.
  • 1 eggehvite.
  • 1 ss fiberhusk.
  • 1 strøken ts natron.
  • 1 cl (10ml) eplecidereddik/hvitvineddik/sitronsaft.
  • 1 hg (100g) cottage cheese.
  • 1 ts kardemomme.
  • 30-50 g Sukrinmelis eller tilsvarende annen søtning.
Fremgangsmåte:
  1. Forvarm ovnen til 170°C.
  2. Bland alle tørre ingrediensene i en bolle.
  3. Stivpisk eggehvitene.
  4. Pisk vann og eplecider i de tørre ingrensene.
  5. Vend de stivpiskede eggehvitene i resten.
  6. Form til rundstykker
  7. Stek på midterste rille på i 45-50 minutter.

Søtbakst
  1. Bland alle tørre ingrediensene i en bolle.
  2. Stivpisk eggehviten. "Knus" cottage cheese og eplecidereddik med miniblender eller stavmixer til det blir en glatt masse.
  3. Vend det inn i den stivpiskede eggehviten.
  4. Vend deretter inn de tørre ingrediensene.
  5. Form til boller og stek på midterste rille på 170°C i 35 minutter.
  6. NB: disse "smelter" litt utover så form de heller litt høyere enn flat. Bollene på bildet er laget med mørke sjokoladebiter i deigen.
Merknad
*Jeg bruker selvmalte mandler med skall, men du kan fint bruke kjøpt også. Du kan også bruke linfrømel, knust steinaldermix og tilsvarende. Hvis deigen oppleves litt for løs kan du ha i litt fettredusert mel (f.eks sesam eller mandel) eller du kan bytte ut litt av mandelmelet med fettredusert mandelmel. Jeg hadde best resultat med 75g mandelmel og 25g fettredusert mandelmel.

*Deigen blir litt fastere, lettere å jobbe med og mindre flat om du bytter ut litt av mandelmelet med fettredusert mandelmel. Jeg hadde best resultat med 75g mandelmel og 25g fettredusert mandelmel. Forøvrig bruker jeg selvkvernede mandler med skall, men du kan fint bruke kjøpt 🙂

NB, av en eller annen merkelig grunn hever disse skikkelig i høyden! Så press de heller litt ned når du former de 🙂 Det nederste bildet er med linfrømel istedenfor mandelmel.
Linfrømelet laget jeg ved å knuse ristede linfrø i blender.

 

7 Comments

  1. Har du prøvd denne som en brød oppskrift?

  2. Pingback: Lavkarbo Minibrød på 90 sekunder - Fett & Forstand

  3. Kan eplecidereddik droppes?

    • Du kan godt bruke annen type eddik, men det må være syre i for to grunner: den ene er for å trigge natron/bakepulver til å heve, og den andre for å nøytralisere smaken av mandelmel så det minner mer om «ekte» bakst. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.