GUIDE: HVORDAN REGNE UT NÆRINGSINNHOLDET I OPPSKRIFTER OG MATVARER!

Det er ikke alle som er like stødig i mattematikk (jeg for eksempel). Her er en enkel forklaring på hvordan man regner seg fram til riktig antall KH i x antall gram matvarer, samt hvordan man finner ut antall total og pr 100g KH i en oppskrift.

 

 

Formelen for å finne antall KH.
Antall KH pr 100g ÷ 100 × mengde.
Eksempel:
Mandler har 6,3g KH pr 100g. Jeg vil vite hvor mange mye KH det er i 25g.
6,3 ÷ 100 = 0,063
0,063 × 25 = 1,575

Jeg har funnet på en oppskrift og vil vite hvor mange KH det er pr 100g.
Eksempel:

Den imaginære tomatsuppen jeg lager består av:
100g hakkede tomater = 3g KH
1dl (100g) fløte = 2,9g KH
50g vårløk = 2g KH
100g bacon = 0g KH
50g ost = 0g KH

3 + 2,9 + 2 + 0 + 0 = 7,9. Suppen skal i teorien veie omlag 400g. Siden det høyst sannsynlig har fordampet endel væske bør vi uansett veie den ferdige suppen.

La oss si den veier 350g. Da blir regnestykket slik:
Total KH ÷ matens vekt × 100:

7,9 ÷ 350 = 0,0225714286
0,0225714286 × 100 = 2,25

Sånn, verre var det ikke 🙂 Håper det gav mening.

 

Opphavsrett og kommersiell bruk

Alt av bilder og tekst på denne siden er beskyttet av opphavsrett til åndsverk. Oppskriftene er utviklet av Fett & Forstand. Dersom en oppskrift er basert på eller inspirert av andre vil det fremkomme klart i hovedinnlegget.

All kommersiell bruk av oppskrifter funnet på denne bloggen skal avtales med Fett & Forstand. Deling av våre oppskrifter på egen nettside er velkommen men vi setter stor pris på at opphavet krediteres.

2 Comments

  1. elene aspevik

    Takk..takk….Likte godt den «malen» der og tomatsuppe er jo favoritt mat hos meg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.