Det er ikke alle som er like stødig i mattematikk (jeg for eksempel). Her er en enkel forklaring på hvordan man regner seg fram til riktig antall KH i x antall gram matvarer, samt hvordan man finner ut antall total og pr 100g KH i en oppskrift.
Formelen for å finne antall KH.
Antall KH pr 100g ÷ 100 × mengde.
Eksempel:
Mandler har 6,3g KH pr 100g. Jeg vil vite hvor mange mye KH det er i 25g.
6,3 ÷ 100 = 0,063
0,063 × 25 = 1,575
Jeg har funnet på en oppskrift og vil vite hvor mange KH det er pr 100g.
Eksempel:
Den imaginære tomatsuppen jeg lager består av:
100g hakkede tomater = 3g KH
1dl (100g) fløte = 2,9g KH
50g vårløk = 2g KH
100g bacon = 0g KH
50g ost = 0g KH
3 + 2,9 + 2 + 0 + 0 = 7,9. Suppen skal i teorien veie omlag 400g. Siden det høyst sannsynlig har fordampet endel væske bør vi uansett veie den ferdige suppen.
La oss si den veier 350g. Da blir regnestykket slik:
Total KH ÷ matens vekt × 100:
7,9 ÷ 350 = 0,0225714286
0,0225714286 × 100 = 2,25
Sånn, verre var det ikke 🙂 Håper det gav mening.
Takk..takk….Likte godt den «malen» der og tomatsuppe er jo favoritt mat hos meg.
Så flott 🙂