Alle gode ting er… 1!!!!
Denne superenkle og supergode oppskriften gir 3- 4 rundstykker eller boller! Gang den opp så mange ganger du vil, den er superenkel å huske. Jeg har laget den i to varianter, en for brødmat og en for søtbakst 🙂
Brødmat
- 1 hg (100g) mandelmel*.
- 1 eggehvite.
- 1 ss fiberhusk.
- 1 strøken ts natron.
- 1 klype salt.
- 1 cl (10 ml) eplecidereddik/hvitvineddik/sitronsaft.
- 1 dl kokende vann.
Søtbakst
- 1 hg (100g) mandelmel*.
- 1 eggehvite.
- 1 ss fiberhusk.
- 1 strøken ts natron.
- 1 cl (10ml) eplecidereddik/hvitvineddik/sitronsaft.
- 1 hg (100g) cottage cheese.
- 1 ts kardemomme.
- 30-50 g Sukrinmelis eller tilsvarende annen søtning.
- Forvarm ovnen til 170°C.
- Bland alle tørre ingrediensene i en bolle.
- Stivpisk eggehvitene.
- Pisk vann og eplecider i de tørre ingrensene.
- Vend de stivpiskede eggehvitene i resten.
- Form til rundstykker
- Stek på midterste rille på i 45-50 minutter.
Søtbakst
- Bland alle tørre ingrediensene i en bolle.
- Stivpisk eggehviten. "Knus" cottage cheese og eplecidereddik med miniblender eller stavmixer til det blir en glatt masse.
- Vend det inn i den stivpiskede eggehviten.
- Vend deretter inn de tørre ingrediensene.
- Form til boller og stek på midterste rille på 170°C i 35 minutter.
- NB: disse "smelter" litt utover så form de heller litt høyere enn flat. Bollene på bildet er laget med mørke sjokoladebiter i deigen.
*Deigen blir litt fastere, lettere å jobbe med og mindre flat om du bytter ut litt av mandelmelet med fettredusert mandelmel. Jeg hadde best resultat med 75g mandelmel og 25g fettredusert mandelmel. Forøvrig bruker jeg selvkvernede mandler med skall, men du kan fint bruke kjøpt 🙂
NB, av en eller annen merkelig grunn hever disse skikkelig i høyden! Så press de heller litt ned når du former de 🙂 Det nederste bildet er med linfrømel istedenfor mandelmel.
Linfrømelet laget jeg ved å knuse ristede linfrø i blender.
Har du prøvd denne som en brød oppskrift?
Nei, men har fått tilbakemelding av andre at det går helt fint. Litt lengre steketid 🙂
Hvor mye lengre ca? Eller vet du ikke kanskje?
Jeg ville kjørt på 30min ekstra 🙂
Pingback: Lavkarbo Minibrød på 90 sekunder - Fett & Forstand
Kan eplecidereddik droppes?
Du kan godt bruke annen type eddik, men det må være syre i for to grunner: den ene er for å trigge natron/bakepulver til å heve, og den andre for å nøytralisere smaken av mandelmel så det minner mer om “ekte” bakst. 🙂