Kerststol (Nederlandsk Julebrød - keto, sukkerfri)
 
 
Skrevet av:
Ingredienser
Amandelspijs (mandelfyll)
  • 100 g Mandler
  • 100 g Sukrinmelis
  • ⅓ egg - ca 16 gram
  • Brød
  • 1 dl lite øl (eller vann - anbefaler øl)
  • 180 g hvitost
  • 4 egg (m/l - ca 220 g)
  • 1,5 dl eggehviter
  • 2 ss eplecidereddik
  • 115 g havrefiber
  • 30 g fiberhusk
  • 30 g Sukrin:1 eller Sukrin Gold - Dette kan med hell sløyfes om du ikke liker brødet for søtt. Gojibærene og mandelfyllet bidrar til mye sødme!
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts kanel
  • 1 ts ingefærkrydder
  • 2 ts revet sitronskall
  • 1 ss monster tagasøtt, Finesse
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 30 g gojibær (uten tilsatt sukker - kan sløyfes eller byttes mot andre typer tørkede bær)
  • 20 g grovhakkede valnøtter
  • Smør og Sukrinmelis til å drysse over
Fremgangsmåte
Amandelspijs (mandelfyll)
  1. Skold mandlene og fjern skallet.
  2. Ha de over i en foodprosessor eller blender.
  3. Puls til de er finknust.
  4. Ha i sitronskall, melis og halvparten av egg-mengden (ca 8 gram) og puls. Spe på resten av egg-mengden etterhvert til du oppnår riktig konsistens. Massen skal minne litt om marsipan men være noe løsere. Den skal være enkel å forme. Sett kjølig.

Brød
  1. Forvarm ovnen til 180c.
  2. Bland sammen halvparten av ølet, Finesse og gjær og la hvile en stund.
  3. Bland sammen resten av ølet og gojibær og la svelle.
  4. Bland sammen de tørre ingrediensene.
  5. Knus sammen egg, eggehviter, eplecidereddik og hvitost til du får en glatt røre.
  6. Hell eggeblandingen og ølblandingene i de tørre ingrediensene og bland godt.
  7. La deigen svelle i ca 10 minutter før du former brødet på frihånd.
  8. Spijs skal rulles som en pølse og legges i midten av brødet.
  9. Du kan også bruke brødform men brødet bør steke ca halve steketiden uten formen på.
  10. Stekes nest nederst i ovnen i 50 - 60 minutter. Hvis brødet blir for mørkt kan du ha over aluminiumsfolie på slutten.
  11. Avkjøles på rist. Før brødet er skikkelig avkjølt smelter du litt smør og pensler brødet. Dryss deretter over Sukrinmelis.
  12. Oppbevares helst kjølig men den tåler romtemperatur i papirpose noen dager.
Recipe by Fett & Forstand at https://fettogforstand.no/norsk/bakst/sotbakst/kerststol-nederlandsk-julebrod-keto-sukkerfri/