Lavkarbo Snickers (nougat, peanøtter, karamell og sjokolade)
 
 
VIKTIG: I denne oppskriften bør (les: MÅ) du bruke sukkertermometer!
Skrevet av:
Serveringer: ca 10 passe store sjokoladebarer.
Ingredienser:
Karamell
  • 50 g Tagatesse
  • 2 ss vann
  • 30 g smør
  • 1 dl fløte
  • 100 g peanøtter

Nougat
  • 60 g Fibersirup Clear - NB: utgått produkt! Byttes ut med Sukrinsirup Gold
  • 60 g Tagatesse
  • 0,5 dl vann
  • 20 g eggehvite (fra egg, ikke fra flaske)
  • 70 g peanøttsmør

100-150 g valgfri sjokolade - vi brukte en blanding av sukkerfri melkesjokolade og 90% mørk sjokolade.
Fremgangsmåte:
Karamell
  1. Ha vann og Tagatesse i en kjele og varm opp på medium + varme.
  2. Varm massen til du når en temperatur på 155 - 165 °C (jo mørkere farge jo dypere karamellsmak)
  3. Rør inn smør, deretter fløte.
  4. Kok massen på medium - varme til du når en temperatur på 115°C.
  5. NBNBN: Hvis massen skiller seg (kan skje dersom du varmer opp for mye eller for koker opp massen for hurtig), kan du røre inn en skvett fløte til massen samler seg igjen, sette tilbake på plata og varme forsiktig opp til overnevnt temperatur.
  6. Ha massen over i en annen bolle som tåler høy varme og vend inn peanøttene (dette for å unngå at karamellen skiller seg).
  7. Fordel massen i en passelig stor ildfast form kledd med bakepapir, eller i silikonformen slik som på bilde.
  8. Sett kjølig.

Nougat
  1. Avhengig av hvilket peanøttsmør du bruker, bør du finknuse det i miniblender eller stavmikser. Hvis peanøttsmøret er "tørt" kan du knuse det sammen med litt peanøttolje. Det er best når det er kremete og ikke kornete. Sett til side.
  2. Ha Tagatesse, Fibersirup Clear og vann i en kjele.
  3. Varm opp på medium + varme til vannet fordamper. Rør stadig.
  4. Stivpisk eggehviten til samme konsistens som når du lager marengs. Ikke overpisk så eggehviten blir kornete. Følg hele tiden med temperaturen på "sukkermassen" (se punkt nedenfor). Sett den stivpiskede eggehviten til side.
  5. Fortsett å koke massen til du når en temperatur på ca 118°C. Rør stadig.
  6. Når massen har en temperatur på ca 118°C heller du den i eggehviten i en tynn stråle mens du stadig pisker. En håndvisp eller stavmikser med pisk gjør susen her. Massen skal piskes i ca 2 minutter, eller til det er godt blandet og du har en jevn, blank og glatt masse (se bilde i hovedinnlegg)
  7. Pisk inn peanøttsmøret tilslutt. Pisk kun til det er godt blandet men ikke særlig mye lengre.
  8. Forden massen på karamellen og sett kjølig i minimum 4 timer, men helst over natten.
  9. Bruk en skarp kniv og kutt i passe biter.
  10. Smelt sjokolade over vannbad og dyp hver bit i den smelta sjokoladen.
  11. Legg hver bit på en bakepapirkledd fjøl eller lignende. Sett kjølig.
Næringsinnhold pr 100 gram:
Kcal: 365 - Fett: 28,1 - Karbohydrater: 5 - Protein: 8,5
Recipe by Fett & Forstand at https://fettogforstand.no/norsk/sott/lavkarbo-snickers-autentisk-smak/