30 g Sukrinmelis (avhengig av hvor søtt du liker det)
80 g romtemperert smør
¼ ts xanthangum (xanthangummi, kan byttes ut med johannesbrødkjernemel)
0,5 ts vaniljeekstrakt
1 ts bakepulver
en klype salt
Karamell
70 g tagatesse
2 ss vann
30 g smør
0,5 dl fløte
et lite dryss salt (kan sløyfes)
Sjokoladetopp
50 g sjokolade - vi brukte en blanding av lys og mørk.
Fremgangsmåte:
Cookies
Forvarm ovnen til 175°C.
Pisk smør og Sukrinmelis godt sammen.
Ha i resterende ingredienser.
Deigen vil først smuldre seg. Når den samler seg igjen er deigen ferdig.
Del opp deigen og rull like store kuler og legg på et bakepapirkledd bakebrett.
Trykk de ned med fingrene eller baksiden av en kopp med et stykke bakepapir i mellom.
Stek på nest nederste rille i 10 - 12 minutter, til kjeksene såvidt begynner å bli gylden i kanten.
Kakene er ekstremt løse og skjøre rett etter de kommer ut av ovnen, så la de avkjøle helt på stekebrettet før du flytter de over på rist.
La avkjøle godt før du har på resten.
Karamell
Ha tagatesse og vann i en kjele.
Varm opp uten å røre.
Når vannet har fordampet, massen begynner å karamelliseres, og du er fornøyd med fargen (jo mørkere jo mer bitter) rører du inn smør.
Tilsett fløte mens du rører.
Hvis du har et sukkertermometer skal massen koke til den når soft ball stadiet, altså 115°C. Hvis du ikke har termometer kan du ta vanntesten: Dypp baksiden av en teskje i massen og deretter i et glass kaldt vann. Karamellmassen skal være seig men ikke bli hard.
Fordel straks karamellen på kjeksene. Hvis massen blir for seig å jobbe med kan du ha kjelen tilbake på plata uten å slå på varmen.
Sett kjølig mens du forbereder sjokoladen.
Sjokoladetopp
Smelt ⅔ av sjokoladen over vannbad. Når sjokoladen er helt smeltet tar du den av varmen og rører inn resterende ⅓ av sjokoladen til alt er helt smeltet og jevnt.